Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler "Amerika'yı sat, Asya'yı al" stratejisi tersine dönüyor

"Amerika'yı sat, Asya'yı al" stratejisi tersine dönüyor

  • Küresel piyasalar, Orta Doğu'da ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından riskleri yeniden değerlendirirken, küresel yatırımcılar Asya'dan yaklaşık dört yılın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

  • Yabancıların kaçışı, son aylardaki en kârlı işlemlerden biri olan "Amerika'yı sat, Asya'yı al" stratejisinin tersine dönmesini de işaret ediyor.

06 Mart 2026, 10:56 Güncelleme :

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, küresel fonlar bu hafta Çin hariç gelişmekte olan Asya ülkelerinde net 11 milyar dolarlık hisse senedi sattı. Verilere göre bu satış, Mart 2022'den bu yana en büyük çıkış oldu. Derlenen veriler, Tayvan'dan 7,9 milyar dolar, Güney Kore'den yaklaşık 1,6 milyar dolar ve Hindistan'dan yaklaşık 1,3 milyar çekildiğini gösteriyor.

Bu çıkışlar, Güney Kore'nin Kospi endeksinde rekor günlük düşüş ile birlikte bazı piyasalarda bir dizi işlem durdurma ve bölgesel hisse senetlerinde şiddetli satış dalgasına yol açtı. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 6'dan fazla düşüşle yaklaşık altı yıldır en büyük kaybını yaşadı. Bu kayıp Nisan ayından bu yana S&P 500 Endeksi'ne göre en büyük performans düşüşünü gösterdi.

Bölge Orta Doğu petrolüne bağımlı

Yabancıların kaçışı, son aylardaki en kârlı işlemlerden biri olan "Amerika'yı sat, Asya'yı al" stratejisinin tersine dönmesini de işaret ediyor. Bu strateji, pahalı ABD hisse senetlerinden çıkıp Asya hisse senetlerine geçmeyi, doların zayıflamasına, enflasyonun düşmesine ve yapay zeka patlaması nedeniyle bölgesel çip hisselerine olan talebe güvenmeyi içeriyordu.

Analistlere göre Asya'nın daha derin hisse senedi kayıpları yaşamasının bir nedeni, bölgenin Orta Doğu petrolüne nispeten yüksek düzeyde maruz kalması. Çin, Hindistan ve Endonezya gibi ekonomiler, petrolün net ihracatçısı haline gelen ABD'nin aksine, dünyanın en büyük petrol ithalatçıları arasında yer alıyor.

Morgan Stanley stratejistleri, İran'a saldırıdan kaynaklanan riskler nedeniyle Asya ve gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetlerine karşı daha temkinli bir tutum benimsedi. Morgan Stanley stratejistleri "Savunmacı tutumumuzu sürdürüyoruz. Asya, Orta Doğu'nun ham petrol, rafine ürünler ve LNG arzına kritik derecede bağımlı olmaya devam ediyor ve piyasanın tedarik zinciri riskleri konusunda fazla rehavete kapıldıklarını düşünüyoruz" dedi.