Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Amerikan bankalarının kredileri hızla büyüyor

Amerikan bankalarının kredileri hızla büyüyor

  • ABD'de ekonomik büyümenin devam etmesiyle bankaların kredi büyümesi son 3 yılın en büyük hızına ulaştı

Giriş: 12 Aralık 2011, Pazartesi 11:33
Güncelleme: 13 Aralık 2011, Salı 10:40

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bankaların kredileri son 3 yılın en hızlı seviyesinde büyüyor. Kredi genişlemesinde süreklilik, ABD Merkez Bankası Fed'in de ekonomik büyümenin devam ettiğine ilişkin güvenini artırıyor.

Fed'in verilerine göre finansal kuruluşlar 3. çeyrekte ticari ve sanayi kredilerini yıllık bazda yüzde 10 artırdı. Bu oran, 2008'den bu yana en hızlı kredi genişlemesine işaret ediyor. Kredi genişlemesi önceki 4 yılda yüzde 1.7 gerilemişti. Mevsimsellikten arındırılmış son rakamlar kredilerin Ekim'de yüzde 15; Kasım'da da yüzde 6.1 büyüdüğünü gösteriyor.

Eski Dallas Fed Başkanı Robert McTeer, kredilerdeki yeniden büyümenin, Avrupa'daki borç krizine rağmen, GSYH'nın 4. çeyrekteki toparlanmasının önümüzdeki çeyrekte devam edebileceği anlamına geldiğini söyledi. McTeer, uzun vadeli faiz oranlarını rekor düşük seviyelere çekerek 2013'ün ortalarına kadar o seviyede bırakma kararı alan merkez bankasının politika grubunun, 13 Aralık'taki toplantılarında büyük ihtimalle parasal genişlemeye gitmeyeceği tahmininde bulundu.

Banka kredileri istatistiklerinin daha fazla teşviğe ihtiyaç olmadığına işaret ettiğini savunan Dallas'taki National Center for Policy Analysis'in danışmanlarından McTeer, Fed'in, büyümeye ilişkin beklentilerini kredi göstergelerine dayandırmasından ötürü kredi verilerini çok önemsediğini, bu göstergelerin de oldukça olumlu göründüğünü belirtti.

Amerikan bankaları, 2009'daki Fed'in stres testleri ve konut piyasalarındaki düşüş ile resesyonun etkisiyle oluşan kayıplarını azaltmak için sermayelerini artırmalarının ardından, bu yıl kredi kriterlerini de gevşetti.

Lehman Brothers Holdings Inc.'in 2008 yılında batmasının ardından kredi piyasaları donmuş, finansal kuruluşlar da kurallarını sıkılaştırmıştı.