Bloomberg HT Haberler Analiz - Türkiye'de kuraklığın faturası
HABERLER

Analiz - Türkiye'de kuraklığın faturası

  • Bloomberg HT, bu yıl küresel anlamda hissedilecek kuraklığın ekonomik açıdan yaratacağı riskler ve maliyetini analiz etti

Giriş: 22 Şubat 2014, Cumartesi 15:52
Güncelleme: 05 Mart 2014, Çarşamba 16:42

Bu yıl küresel anlamda hissedilecek kuraklığın ekonomik açıdan da ister istemez bir faturası çıkacak.

Kuraklığın Türkiye üzerinde yaratacağı riskleri ve olası maliyetlerini sıralamadan önce kuraklık riskinin 3 farklı boyutuna bakmakta fayda var.

Kamuoyu şu an kuraklığın daha çok ‘meteorolojik boyutu’na odaklanmış durumda.

Meteorolojik kuraklık, yağış miktarında uzun yıllar ortalamalarına göre meydana gelen azalma olarak tanımlanıyor.

Ancak kuraklığın iki ayrı boyutu daha var. O da tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklık.

Tarımsal kuraklıkta, topraktaki bitkinin kök bölgesi içinde yararlanabileceği suyun miktarı-nem esas alınıyor. Bitkilerin ihtiyacını karşılayacak miktardaki suyun toprakta bulunmadığı süreler tarımsal açıdan kuraklık olarak ifade ediliyor. Şu anda bu risk var ve umutlar Nisan ve Mayıs’a kadar gerçekleşecek yağışlara bağlanmış durumda.

Hidrolojik kuraklık ise uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yeryüzü ve yer altı sularındaki azalma ve eksiklikleri ifade ediyor.

O yüzden kuraklığın olası maliyetlerini konuşurken fotoğrafın tamamına bakmakta fayda var.