Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'Anlık skorlama ile aracılık ettiğimiz 1.2 milyar TL kredide batık yok'

'Anlık skorlama ile aracılık ettiğimiz 1.2 milyar TL kredide batık yok'

 Sistemlerine üye olan, e-fatura ve e-defter kullanan KOBİ'lerin ve işletmelerin anlık fatura bilgilerinden de yararlanarak 17'den fazla veriye bakarak bir skor ürettiklerini belirten Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Bahar, bu sistem ile aracılık ettikleri 1.2 milyar TL'lik kredide batık olmadığını söyledi.   

Giriş: 12 Ocak 2021, Salı 11:54
Güncelleme: 12 Ocak 2021, Salı 11:54

SEFER YÜKSEL

Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar, Türkiye'de bankaların dijital ortamda skorlama konusunda çok yetenekli olduğunu, Figopara'nın ise bankaların bugün piyasada şirketleri skorlarken göremedikleri bir veriyi görmeyi başardığını söyledi. Fibabanka'nın kurumsal girişim sermayesi şirketi Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin ile Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Bahar, Türkiye'de 2010 yılında çıkan e-fatura mevzuatı sayesinde bugün 300 binden fazla şirketin e-fatura kullandığını hatırlattı. Figopara'nın bir muhasebe programına entegre olmadan bugün Türkiye'deki en yaygın 10'dan fazla özel entegretör ile entegre olduğunu kaydeden Bahar, "Bu sayede bu özel entegretörleri kullanan KOBİ'lerin her hangi bir tanesi Figopara'ya hızlı bir şekilde üye olabiliyor. Üye olan KOBİ'lerin bugüne kadar kestiği ve aldığı e-faturaları ve e-defter verilerini bir araya toplayıp bunun üzerine bir rating çıkarıyoruz. Bankaların göre bildiği genelde, daha çok işletmenin çek, kredi ödeme performansı, ne kadar limit kullandığı bilgileri üzerine kurulu çok da başarılı bir sitem. Bankalar bunun üzerine bilanço, mizan gibi şirketten manuel aldığı veriler üzerine analiz yapıyor. Ama bu bilanço ve mizan dediğimiz veriler ile bazen 6 ay önceki resmini görebiliyor şirketin ya da KOBİ'nin. Figopara ise üyesi olan işletmelerin dün cirosu nasıl, önceki gün nasıldı, önceki gün nasıldı? Geliri artıyor mu, azalıyor mu gibi 17'den fazla veriye bakarak bir skor üretiyoruz. Bu skor sayesinde bizimle çalışan bankalar, daha net görebildikleri, hakkında daha çok veriye ulaşabildikleri KOBİ'lere daha rahat bir şekilde finansal kaynak yaratabiliyor" diye konuştu.

'İTALYA VE YUNANİSTAN'DA FAALİYETE BAŞLAYACAĞIZ'

Bu anlık bilgi sayesinde her hangi bir kötü kredi kullanımını ya da kredinin takibe düşme olasılığını aşağıya çektiklerinin altını çizen Bahar, bugüne kadar aracılık ettikleri 1.2 milyar TL kredide batık kredi bulunmadığını söyledi. 2021 yılında hedeflerinin yurtdışına açılmak olduğunu belirten Bahar, faaliyete geçecekleri ilk ülkenin ise yine Türkiye'deki gibi bir e-fatura sistemi olan İtalya olacağını söyledi. Bahar, sonrasında ise önce Yunanistan'a ardında da e-faturanın zorunlu olduğu tüm ülkelere gitmeyi planladıklarını kaydederek, "Sonrasında ise rotamız Endonezya, Vietnam ve Hindistan olacak" dedi. Figopara olarak tedarik zinciri finansmanı yaptıklarını belirten Bahar, firmaların tedarikçilerinin yaptıkları ödemelerin vadelerini yönetebildikleri, yeri geldiğinde erken ödeme yapabildikleri, yer geldiğinde vadeleri uzatabilmelerini sağlayabildikleri bir platform olduklarını söyledi. Bahar, tedarikçiler ve KOBİ'ler için ise vadeyi beklemeden faturalarını tahsil edebildikleri bir platform olduklarının altını çizdi. 2016 yılında kurulan şirketin 2018 yılından bu yana KOBİ'lere aktif olarak hizmet verdiğini kaydeden Bahar, bu güne kadar 1.2 milyar TL'nin üzerinde KOBİ finansmanına aracılık ettiklerini, bu tutarın yaklaşık 800 milyon TL'sinin 2020 yılında gerçekleştiğini söyledi. Bahar, nakite ulaşmaya ihtiyacı olan şirketlerin, fatura, çek ve benzeri evraklara gerek kalmadan, tamamen dijital bir ortamda dakikalar içinde faturalarını finanse etmeye aracılık eden bir platform olduklarını belirtti.

'E-FATURA KULLANAN ŞİRKETLER FATURALARINI VADESİNİ BEKLEMEDEN TAHSİL EDEBİLECEK'

2020 yılında aralarında FİBA ve Eczacıbaşı gibi Türkiye'nin önde gelen gruplarının da aralarında bulunduğu yatırımcılarda 5.6 milyon dolarlık yatıırm aldıklarını belirten Bahar, Figorpara'nın yatırımcıları arasında Dünya Bankası kuruluşu IFC ve Revo gibi kurumsal yatırımcıların yer aldığını söyledi. Bahar, söz konusu yatırımın önemli bir kısmının 2021 yılında KOBİ'lerin finansmana daha rahat erişmesinde kullanılacağını kaydetti. Bahar, bu yıl devreye alacakları Figoskor ile birlikte e-fatuara kullanan her hangi bir şirketin faturasının vadesini beklemeden Figopara üzerinden tahsil edebileceğini ifade etti. Bu güne kadarki modelde daha çok büyük alıcıların tedarikçilerine banka iş ortakları ile finansman sağladıklarını belirten Bahar, "Şimdi artık alıcıdan bağımsız, eğer bir şirket e-fatura kullanıyorsa faturasını Figopara üzerinde bu ayın sonu itibarıyla tahsil etmeye başlayabilecek" dedi.

'KOBİ'LERİN FİNANSMANA ERİŞİMİNDE YENİLİKÇİ ÜRÜNLERE İHTİYAÇ VAR'

Fibabanka'nın kurumsal girişim sermayesi şirketi Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin, bugüne kadar altı tane yatırım yaptıklarını ve son yatırımlarının da Figopara olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin gücünün KOBİ'lerde olduğunun altını çizen Elgin, KOBİ'ler için de en kritik konulardan birinin finansmana erişim olduğunu vurguladı. Bu konuda yenilikçi finansman ürünlerine ihtiyaç olduğunu belirten Elgin, "Diğer yandan da finansal kapsayıcılığın artmasına ihtiyaç var. Figopara tam da bu noktada devreye giriyor. Yani KOBİ'ler ve küçük işletmeler için finansal kapsayıcılığı artırıyor, yenilikçi bir finansman ürünü ortaya koyuyor. Bizim bu anlamda stratejimiz ile çok paralel. Bu nedenle yatırım yapmayı tercih ettik. Başında daha önceki girişimlerinden çok başarılı çıkışlara imza atmış girişimciler ve yatırımcılar arasında Dünya Bankası gibi çok önemli kurumlar var. Bu başarıya odaklanmış yapı da yatırım kararımızda etkili oldu" dedi. Finberg'in tam olarak bir fintech holding şirketi gibi konumlandığını belirten Elgin, bugüne kadar Figopara dışında Bizim Hesap, ComPay, Garaj Sepeti, Birleşik Ödeme ve Getir'e yatırım yaptıkların belirtti.