Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. (ANZ), merkez bankalarından gelen güçlü alımların muhtemelen önümüzdeki yıllarda süreceğini ve aralarında Çin'in de bulunduğu bazı ülkelerin daha da alım yapabileceğini kaydetti.

ANZ, Salı günü hazırladığı notta, "Gelişen ülke para birimlerinde belirsizliğin yüksek olduğu mevcut ortamda, Rusya, Türkiye, Kazakistan ve Çin gibi ülkelerin, portföylerini çeşitlendirmeye devam etmeleri ile birlikte, altın alımları için iyi nedenleri olduğunu görüyoruz," dedi ve sektör tarafından net alımların muhtemelen 650 tonun üzerinde kalabileceği tahmininde bulundu.

Merkez bankalarının altın toplaması küresel piyasalarda son dönemde artan öneme sahip bir trend olarak ortaya çıktı ve buna bağlı olarak artan taleple birlikte, altın fiyatları 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez bankaları, büyümedeki yavaşlama, ticaret anlaşmazlıkları ve jeopolitik gerilimdeki artış ve bazı ülkelerin portföylerinde doları azaltma çabaları ile birlikte altın rezervlerini artırıyor. ANZ'ye göre, resmi alımlar şimdi tüm dünyadaki tüketimin yüzde 10'una denk geliyor.

ANZ, "Çin Merkez Bankası yaklaşık 1,936 ton altın tutuyor ve bu, toplam dış rezerv varlıklarının yüzde 3'üne denk geliyor. Bu durum Banka'ya altın tahsisini artırmak için oldukça fazla bir alan sağlıyor" dedi. Çin Merkez Bankası altın rezervlerini Temmuz ayında da artırdı ve artış Aralık ayından bu yan aralıksız sürdürüyor.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, merkez bankaları ilk altı ayda 374.1 ton altın altı ve bu alımlar toplam altın talebinin üç yılın zirvesine çıkmasına yardımcı oldu. Bu trendin devam etmesi bekleniyor, zira merkez bankalarına dayanan son ankete göre, katılımcıların yüzde 54'ü önümüzdeki 12 ayda küresel varlıklarının artmasını bekliyor.