Advertisement
HABERLER ABONE OL

Apple'ın söz konusu projede radar sistemleri için baş mühendis olarak görevlendirdiği Eric Roges son haftalarda uçan taksi startup'ı Joby Aviation Inc.'ye katılmak üzere şirketten ayrıldı. Ekibin batarya sistemleri grubu mühendislik yöneticilerinden Alex Clarabur, hava taksileri geliştirme işinde faaliyet gösteren diğer bir şirket olan Archer Aviation Inc.'ye geçti.

Apple'ın donanım mühendislik yöneticilerinden Stephen Spiteri de firmadan ayrılarak Archer'e katıldı. Joby ve Archer, havacılık startup'larının Silikon Vadisi'ndeki yetenekleri bünyelerine katmaya yönelik çabalarının altını çizen bu görevlendirmeyi doğruladı. Apple sözcüsü konu hakkında yorum yapmadı.

Bu göç, Apple'ın yeni sektörlere açılmada karşı karşıya kaldığı güçlükleri işaret ediyor. Sürücüsüz otomobil, teknoloji devi Apple'a, "sonraki büyük şeyler" olarak nitelediği projelerden biri olarak, yoğun bir yeni satış fırsatı oluşturabilir, ancak böyle bir teknolojinin kusursuz bir şekilde tamamlanması için mühendislerin yıllarca çalışması gerekiyor. Ancak yedi yaşındaki bu projede, rakiplerin yetenekli personel ile izinsiz anlaşmaya varmalarının yanı sıra, sık sık personel ayrılmaları ve strateji değişiklikleri meydana geldi.

Bu son ayrılmalar, projenin yönetim ekibinden bu yıl, ekibin eski başkanı Doug Field dahil, en az altı çalışanın kaybının ardından geldi. Son ayrılanların en önemlileri arasında, projenin yazılım mühendislik kısmına başkanlık eden Michael Schwekutsch gösteriliyor. Schwekutsch da, kıdemli başkan yardımcılığı görevi ile Archer'e katıldı.

Susquehanna Financial Groups’un verilerine göre, çip teslimat süresi Ekim ayına göre dört gün artarak 22,3 haftaya yükseldi. Böylece çip teslimat süresi şirketin verileri derlemeye başladığı 2017 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Birçok otomobil üreticisi bu yıl yaşanan çip tedarik krizinden dolayı üretim 2021 üretim hedeflerini aşağıya çekmişlerdi. Renault, çip tedarik sıkıntıları nedeniyle 2021’de 500 bin araç daha az üreteceğini ama tam yıl operasyonel kar marjı oranının yılın ilk yarısına paralel olmasını beklediğini söylemişti.

Toyota Motors da yarı iletken darlığı ve Çin’de elektrik enerjisi yetersizliğinden dolayı küresel otomobil üretimini Kasım ayında yüzde 15 azaltarak 150 bin araca düşüreceğini açıklamıştı.

Çip üreticisi Intel ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) çip üretiminde kullanılan Optiplane ithalatına yasak getirmesinin çip krizini daha da kötüleştirebileceğini düşünüyor.

Japonya’daki yatırımcılar, hisse fiyatlarının Omikron endişeleriyle gerilediği 3 Aralık haftasında yabancı hisse senetlerinde rekor alım gerçekleştirdi. Toplamda 1,2 trilyon yen (10,7 milyar dolar) tutarında hisse alımı gerçekleştiren yatırımcılar, Kasım ayının büyük bir kısmında net satıcı olmuşlardı.

T&D Varlık Yönetimi Baş Stratejisti Hiroshi Namioka, gerçekleştirilen alımların bir kısmının hisse fiyatlarında yaşanan düşüş sonrasında portföylerin yeniden dengelenmesi amacıyla olabileceğini belirtti. Japonya hisselerini içermeyen MSCI Kokusai Endeksi geçen hafta yüzde 5 düşüş kaydettikten sonra bu hafta yeniden 3 bin 200 seviyesine tırmandı.

Küresel piyasalar, Omikron varyantının risk iştahını baskılamasıyla geçen hafta hızlı bir düşüş yaşamıştı. Barclays ve Morgan Stanley gibi kurumlar ise Omikron varyantı ve Fed politikalarının piyasaları nasıl etkileyebileceğine dair farklı görüşlere sahip.

Barclays stratejistleri, Fed’in açıklamalarının şahinleşmesinin de Omikron varyantının da hisselerdeki ralliyi durduramayacağını söylerken, Morgan Stanley hisse senetleri için en büyük risk faktörünün Omikron varyantı değil Fed’in aksiyonları olduğunu belirtmişti.

Stratejistlerin ABD borsalarına yönelik 2022 tahminlerinde ciddi ayrışmalar yaşanıyor.

Bloomberg’in S&P 500 endeksi için derlediği tahminlerin aralığı 4 bin 440 ile 5 bin 300 arasında değişiyor. Yüzde 20’lik bu fark, son 10 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor.

Amerikan Merkez Bankası Fed’in para politikasında başladığı sıkılaştırma ve koronavirüs pandemisine ilişkin gelişmeler Wall Street’e yönelik öngörülerin ayrışmasında etkili oluyor.

Ned Davis Research Baş Stratejisti Ed Clissold gelecek yıl ABD şirketlerinde karlılığın azalmasını ve S&P 500 endeksinin daha sıkı bir Fed politikasıyla önce “sığ bir ayı piyasasına girmesini”, ardından yılı ılımlı şekilde artıda tamamlamasını bekliyor.

Clissold S&P 500 endeksinin 2022 senesini 5 bin puandan tamamlayacağı görüşünde. “Koşullar 2022’de neredeyse kesin olarak piyasa dostu olmayacak” diyen Clissold, çift haneli bir düzelmenin yüksek bir ihtimal olduğu öngörüsünde bulundu.

Credit Suisse ve JPMorgan iyimser kanatta

Bu temkinli öngörü Credit Suisse Group AG and JPMorgan Chase & Co. stratejistlerinin beklentileri ile ters düşüyor.

Credit Suisse ABD Hisse Baş Stratejisti Jonathan Golub, şirket karlılıklarına yönelik görünümün iyileştiğine ve finansal koşulların gevşek olmasının beklendiğine değinerek, S&P 500 için 2022 tahminini yakın zamanda 200 puan artışla 5 bin 200 seviyesine çıkardı.

JPMorgan Küresel Araştırma Eş Direktörü Marko Kolanovic de pandeminin sona ermesi ve ekonominin tam olarak toparlanmasıyla piyasa oynaklığının gelecek yıl azalmasını bekliyor.