Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türk Hava Yolları yılın 2. çeyreğinde 133 milyon TL net kar açıkladı. Beklenti 305 milyon TL'ydi.

İş Yatırım sonuçlara piyasa tepkisinin nötr olacağını bildirerek şu değerlendirmeyi yaptı;

"2. çeyrekte kaydedilen 342 milyon TL vergi geliri (2Ç18: 72 milyon TL vergi gideri) 2. çeyrek net kar rakamını destekledi. Şirket geçen yıl 2. çeyrekte 441 milyon TL net kar açıklamıştı. THY 2. çeyrekte beklentilerle uyumlu (İŞY:TL18.9 milyar; Piyasa: TL18.5 milyar) yıllık bazda %35 artışla 18.7 milyar TL satış geliri elde etti.

Şirketin FAVÖK rakamı piyasa beklentisinin %4 altında 2. çeyrekte 2,254 milyon TL gerçekleşti. Şirket 2Ç18 finansal tablolarında UFRS-16 kapsamında açıklamadığından FAVÖK rakamını yıllık bazda karşılaştırmak anlamlı olmamaktadır. Daha doğru kıyaslama imkanı sunan FAVKÖK rakamı ise 2. çeyrekte yıllık bazda %6 düşüşle 2,748 milyon TL’ye geriledi.

Kurun olumlu etkisi satış gelirlerini arttırdı

Yıllık bazda yolcu trafiğindeki %3 düşüşe ve sabit kalan birim gelirlere rağmen, THY yolcu gelirlerini kurun olumlu etkisi sonucu yıllık bazda %34 artışla 15.8 milyar TL’ye arttırdı. Kargo satış gelirleri ise kargo hacmindeki %2 artış ve olumlu kur etkisi nedeniyle 2Ç19’de yıllık bazda %34 artışla 2.3 milyar TL’ye çıktı."

TEB YATIRIM: KISMEN NEGATİF

Açıklamada "Şirker 2. çeyrekte 133 milyon TL net karıbizim beklentimizi olan 493 milyon TL'nin altında. Uçak satışından kaynaklanan 299 milyon TL'lik zarar (bizim beklentimiz 159 milyon TL zarardı) net karda sapmaya neden oldu. Operasyonel rakamlar beklentilere paralel gerçekleşti. Her ne kadar kar tahminlerin altında kalsa da 2. çeyrek sonuçlarının hisse üzerinde sınırlı olumsuz etki yapmasını bekliyoruz"  ifadelerine yer verildi.

AK YATIRIM

Tahminlerin altındaki net kar performansının arkasında birim gelirlerindeki artış nedeniyle bir miktar öngörülenin gerisinde kalan operasyonel performansın yattığını bildirdi.

Kurum 2. çeyrek sonuçlarının hisse üzerinde ilk tepki olarak bir miktar olumsuz etkisi olacağını belirterek "Ancak THY'nin sene başından beri BIST 100 Endeksinin %33 gerisinde kaldığını göz önünde bulundurduğumuzda ve en önemli tedirginlik olan yeni havalimanı sonrası maliyet kalemlerindeki değişimin belirsizliğinin ortadan piyasa beklentisine benzer bir şekilde kalktığını düşündüğümüzde olumsuz etkinin sınırlı kalmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. Kurum hisse için tavsiyelerini endeksin üzerine getiri olarak koruduklarını bildirdi.