Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Aktif Bank Aktif Ventures Grup Başkanı Yakup Sezer, açık bankacılık ile gelen veri paylaşımının inanılmaz bir konu olduğunu, verinin sahipliğinin finansal kurumlardan alınıp müşteriye verildiği devrimsel bir değişim olduğunu kaydetti. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Sezer, arayüzlerin ve platformların çağına girildiğini ifade etti. Bu durumun verinin ve müşterinin sahibi finansal kurumlar için riskli de bir konu olduğunun altını çizen Sezer, “Düşünün bir uygulama yaptınız. Bu uygulamanın başka banka hesaplarına erişme hakkı var. Müşteri sizin kanallarınızın hiç birini kullanmayabilir. Dolayısyla bu konuda çok ciddi fintechlerin çıkacağını düşünüyoruz. Arayüzlerin çağına giriyoruz aslında. Bankaları ilginç bir şekilde zorlayacak kabiliyetlerin geldiğini göreceğiz. Bu, görünmez bankacılık dediğimiz, servis bankacılığı biraz da odur aslında, Türkiye’deki bankaları belki oraya doğru itecek ” diye konuştu.

‘Servis bankacılığı en devrimsel gelişmelerden biri’

Türkiye’deki finansal ekosistem açısından servis bankacılığının en devrimsel gelişmelerden biri olduğunu kaydeden Sezer, “Türkiye’de bu alana girmek isteyen çok sayıda fintech ve büyük kurum olduğunu biliyoruz. Bunların hepsi lisans almak zorundaydı. Servis bankacılığı modeliyle farklı bir yapıya geçilmiş olunacak. Hem fintechler için hem de büyük platformlar için, bankacılık hizmetlerini gidip bankadan almak ya da müşteriyi bankaya yönlendirmek değil de, o platform üzerinden akan bütün işlemlerin o platformun içinden akması demek bu. Yani platformların çağı dediğimiz bir dünyaya giriyoruz” diye konuştu.

‘Birinci önceliğimiz servis bankacılığı’

Aktif Ventures olarak yol haritalarının çok net olduğunu ve birinci konularının servis bankacılığı olduğunu söyleyen Sezer, “Şu anda servis bankacılığı hizmeti verecek olan bir fintechi hayata geçiriyoruz. Servis bankacılığı da tek başına yeterli olmuyor. Servis Bankacılığı API Pazar Yeri diye konumlandırdığımız yeni bir fintech üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“Servis bankacılığı taslağı yayınlandıktan sonra büyük ihtimalle ilk örneklerini bizim platformumuz üzerinden inşa edilmiş olarak göreceğiz” diyen Sezer, Aktif Ventures’ın yoğunluğunun bununla birlikte daha çok dijital bankacılık tarafındaki hizmetler olacağının altını çizdi. Sezer, hem Türkiye’de hem de Avrupa’da servis bankacılığı, açık bankacılık ve dijital bankacılık ile ilgili çalışmalarının olacağını sözlerine ekledi. Servis bankacılığının lansmanını bu ay sonu ya da ocak ayında yapacaklarını kaydeden Sezer, “Diğer fintechleri de 2022’de parça parça ortaya çıktığını göreceksiniz. Bunlar büyük inisiyatifler olacak ve arkasında Aktif Bank’ın gücünün olduğu çalışmalar olacak” dedi.

‘Fintech girişim kurucusuyuz’

Fintech girişim kurucusu Aktif Ventures ile global bir fintech etkinleştiricisi (Fintech enabler) olmak üzere yola çıktıklarını beklirten Sezer, “Bir kurumsal şirket bir fintech gibi, bir fintech kası gibi hızlı davranıp bir standart yapı içerisinde fintech inşaa edebilir. Çok daha farklı finteche, çok daha farklı niş alandaki fintechlere ihtiyacımızın olduğunun farkındayız ve bunu bir girişim kurucusu modeliyle yapmaya stratejik olarak karar verdik. “ dedi. Aktif Ventures’un fintech kuran bir fintech olduğunu kaydeden Sezer şöyle devam etti: “Ama arkasında Aktif Bank’ın kabiliyetleri var, bankanın ve iştiraklerinin lisansları var. Onları harmanlayıp, merkeze toplayıp, sadece kendimiz için kullanmayıp aynı zamanda bu kabiliyetleri dışarıya servis bankacılığı ile açarak, dışarıdaki fintechlerin de bu ekosistemi istediği gibi kullanabileceği, bir pozisyona taşımak istiyoruz Aktif Ventures’u. Bu kurumsal gücü start-up dinamizmi ile birleştiren, oradan hem kendi fintech kuran hem de yeni fintechler kurulmasına imkan veren yeni bir yapıdan bahsediyoruz.”