Arçelik'in 2. çeyrek bilançosunda maliyet ve finansal gider baskısı
Arçelik'in 2021 ikinci çeyrekte net kârı bir önceki yıla göre yüzde 31 artarken, çeyreklik bazda düşüş yüzde 51 oldu. Analistlere göre çeyreklik bazda düşüşte yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle brüt kar marjında azalma ve daha yüksek net finansal gider etkili oldu.
Arçelik yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında bir finansal performansa imza attı.
Şirketin ikinci çeyrek net dönem kârı yıllık bazda yüzde 31 artışla 530,6 milyon TL olarak kaydedildi. Bir önceki çeyreğe kıyasla şirketin net dönem kârı ise yüzde 51 düştü. Bloomberg'in derlediği beklentilere göre şirketin ikinci çeyrek net dönem kârının 548,3 milyon TL olması tahmin ediliyordu.
Şirketin net satışları yıllık yüzde 86 artışla 14,53 milyar TL olurken, çeyreklik artış yüzde 12'de kaldı. Buradaki beklenti ise 14,50 milyar TL oldu. Arçelik'in uluslararası gelirleri ikinci çeyrekte yıllık yüzde 60, Türkiye gelirleri yüzde 48 büyüme kaydederken ve yüzde 52 kur faktörü etkili oldu.
Net finansal gideri yükseldi
Analistlerin değerlendirmelerine göre yıllık olarak net kar artışında temel olarak, birçok pazarda devam eden güçlü talep desteği ile güçlü gelir büyümesi, daha yüksek kar marjı ve düşük gerçekleşen vergi giderleri etkili oldu.
Garanti Yatırım'ın şirketin finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde çeyreklik bazda net dönem kârında yaşanan düşüşte yüzde 12'lik gelir artışına rağmen, yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle brüt kâr marjında azalma ve daha yüksek net finansal giderin etkili olduğu belirtildi. Şirket'in ilk çeyrekte 388 milyon TL olan net finansal gideri, ikinci çeyrekte 467 mn TL olarak gerçekleşti.
Arçelik, ikinci çeyrekte 1,43 milyar TL FAVÖK kaydetti. Yüzde 9,8 olan FAVÖK marjı geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan ve bir önceki çeyreğe göre 4,7 puan azaldı.
2021'de yatırım harcamaları beklentisi değişmedi
Şirket 2021 yılına ilişkin beklentilerini de açıkladı. Arçelik daha önce yüzde 30 üstüne olan 2021 konsolide gelir büyüme tahminini yaklaşık yüzde 50'ye FVAÖK marjı hedefini ise %12.0'den %11 seviyesine revize etti.
Şirket 2021 yılında 220 milyon euro yatırım harcaması ve işletme sermayesinin gelire oranının ise yaklaşık yüzde 25 olması beklentisini değiştirmedi.