Advertisement

Arılar, küresel anlamda tarımsal üretimde en etkili canlıların başında geliyor.

Polenleşmenin yarattığı etki, dünya üzerinden yüzde 35 gibi bir alanı kapsarken, tarımsal üretime de yüzde 87
destek sağlıyor.

Yapılan araştırmalara göre polenleşmeye ihtiyacı olan ürünler, ihtiyacı olmayan ürünlerden beş kat daha değerli olarak görülüyor.

Dünya çapında arıların tarımsal üretime olan katkısı 235-577 milyar dolar arasında hesaplanıyor ve bu katkının değeri gün geçtikçe artıyor.

FAO’nun araştırmalarına göre geçen 50 yılda tarım üreticilerinin üretim oranları arılar sayesinde yüzde 300 artış
gösterdi. Bu artışın özellikle küçük çaptaki çiftçileri ve gelişmekte olan ülkelerdeki tarımsal üretimde görüldüğü belirtiliyor.

Ancak son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde toplu arı ölümleri gündemden düşmüyor.

ABD ve Avrupa'da “Arıların neslinin tükenme tehlikesi” gündem konusu olurken, artık bu konu küresel anlamda herkesi yakından ilgilendiriyor.

Arıların koloniler halinde ölmesinin en önemli sebeblerinin başında bilinçsizce ve yanlış şekilde kullanılan tarım
ilaçları gösteriliyor.

Örneğin “neonicotinoids” olarak bilinen ilaç, arıların sinir sistemini etkilemekle kalmayıp, taşıyıcı arının kovanına dönmesiyle diğer arıların da etkilenmesine yol açarak bütün koloninin yok olmasına neden oluyor.

Sadece ABD’de arı oranında 2013 yılından 2018 yılına 800 bine yakın arı kolonisinin yok olduğu tahmin ediliyor.

Arılar yok olursa ne olur?

Arılar polenleşmeyi bir çiçekten öbür çiçeğe (Erkek-Kadın) taşıdığı için, dünya üzerindeki bitkilerin yüzde 90'ında önemli bir role sahip.

Arı nüfusunun azalması, ekolojik sistemin sürdürülebilirliğini de tehdit ediyor.

ABD’de bulunan, Kamu Yararı Araştırma Grubu, Çevre Koruma Kurumuna yaptığı başvuruda geçen bir kaç yıl içerisinde bazı zararlı zirai ilaçları yasaklatmayı denemiş fakat başaramamıştı.

Avrupa'daki kayıplar ise ABD’nin oranları kadar yüksek olmasa da geçen yıllara bakıldığında yüzde 30 ila 50 arasında koloninin yok olduğu belirtiliyor.

Avrupa kamuoyu bu konuda biraz daha duyarlı zira, 28 ülkedeki vatandaşların oylaması sonucu 3 zirai ilaç ürünü arıları öldürdüğü gerekçesiyle yasaklanmıştı.