Advertisement
HABERLER ABONE OL

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimlerinin özeti olarak görülen ön seçimlerde muhalif Alberto Fernandez'in Devlet Başkanı Mauricio Macri'den beklentiden daha fazla oy alması halihazırda Arjantin varlıklarındaki pozisyonunu azaltan yatırımcılarda endişeye neden oldu. 

Para birimi peso ve hazine tahvillerinde sert satış yaşandı. Peso açılışta dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 değer kaybederek 65 seviyelerinden işlem gördü. Merval Endeksi de yüzde 10'dan fazla düşüşte...Brezilya ve Şili para birimleri de pesoyla birlikte geriledi. 

Ülkenin 2028 vadeli Euro cinsi tahvilleri yüzde 1'den fazla artarak yüzde 11.89'a yükseldi. Amherst Pierpoint Securities piyasaların açılmasından önceki değerlendirmesinde panik uyarısı yaparken diğer kurumlar Merkez Bankası'nın para birimini desteklemek için müdahale edebileceğini belirtti. 

Buenos Aires'tenki BTG'de Stratejist olan Carolina Gialdi "piyasalar için bu durum çok olumsuz. Piyasalar bu gelişmeyi Fernandez kazandı şeklinde fiyatlayacak" yorumunu yaptı. 

Cuma günü Macri'nin ön seçimleri kazanacağı beklentisiyle tahviller ve hisse senedi piyasaları yükselmişti. Traderlar Macri'nin piyasa dostu olan yaklaşımından uzaklaşılacağı ve ülkenin sermaye kontrolleri gibi politikalara döneceği konusunda endişeli.

Amherst Pierpoint Securities'den Siobhan Morden konuya dair açıklamasında "Tek yapılacak şey Fernandez'in ılımlı olacağını ummak..Piyasalar pazartesi günü muhtemelen temerrüt ihtimali nedeniyle panik modda olacak, artık piyasaları sakinleştirmek konusunda yük Fernandez'in omuzlarında" ifadelerini kullandı.