Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arjantin tahvilleri, geçen haftanın sonunda verdiği kısa bir aranın ardından tekrar düşmeye başladı.

Ülkenin denizaşırı tahvilleri Pazartesi günü, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun ikisi tarafından yatırım yapılamaz seviyedeki kredi notunun daha da düşürülmesi ve Ekonomi Bakanı Nicolas Dujovne'nin Cumartesi günü istifa etmesinin ardından yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti.

Yatırımcıların ABD Hazine tahvilleri yerine Arjantin tahvili tutmak için talep ettikleri ekstra faiz 132 baz puan artarak 17.86 yüzde puanına çıkarken, 100 yıl vadeli tahvilleri dolar bazında 4 sent düşerek 48 sente indi ve bu kağıdın faizi yüzde 14.85 seviyesine çıktı. Arjantin'de yerel piyasalar Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı.

Londra'da GAM UK para yöneticilerinden Paul McNamara, "Volatil bir seyir olacak," dedi ve "Cuma günkü not indirimleri yardımcı olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda dikkatler, bu haftanın ilerleyen dönemlerinde, gelecek ay verilmesi planlanan 5 milyar dolarlık mali yardım diliminin serbest bırakılması için hükümet ve muhalefet ile görüşmek üzere Buenos Aires'e gelmesi beklenen Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetine çevrilecek. Ülkenin Döviz rezervleri geçen hafta 3.9 milyar dolar düşerek 62.4 milyar dolar ile Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Arjantin'de başkanlık seçimlerine katılacak adayları belirlemek için 11 Ağustos'ta gerçekleştirilen ön seçimlerde Alberto Fernandez'in sürpriz bir şekilde Devlet Başkanı Mauricio Macri'ye üstün gelmesi ile tetiklenen sert satış dalgası, hükümetin hem ekonomik düşüşü hem de devlet başkanlığını tekrar elde etmek için yeniden kampanya başlatmayı zor hale getiriyor. Macri Pazartesi günü hem yeni Ekonomi Bakanı Hernan Lacunza ve hemde Arjantin Merkez Bankası Başkanı Guido Sandleris ile bir araya gelecek.