Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sigara ve tütün ürünleri için belirlenen yeni asgari maktu vergi tutarı yüzde 17.18 artışla 0.3899 liradan 0.4569 liraya yükseltildi. Böylelikle bir paket sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı 9 TL'yi geçecek.

Aynı karara göre, sigaranın nisbi vergi oranı yüzde 67, maktu vergi tutarı ise 0,4539 lira olarak korundu.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında sigara başta olmak üzere, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler, "homojenize" veya yeniden tertip edilmiş tütün, tütün hülasa ve esansları ile enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı 0,3899 lira olarak yeniden belirlenmişti.

Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programına konuk olan KPMG Türkiye Şirketler Ortağı Emrah Akın, devlet tarafından getirilen yeni düzenlemenin sigara ve tütün fiyatları üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

KPMG Türkiye Şirketler Ortağı Emrah Akın yapmış olduğu açıklamada, karmaşık bir vergilendirme sistemine sahip olan sigara ve tütün ürünleri üzerinden üç temel verginin alındığını belirtti. Akın, “Bunlardan ilki yüzde 67 oranındaki nisbi vergi, ikincisi paket başına 0,45 kuruş alınan maktu vergi ve üçüncüsü de Katma Değer Vergisi‘dir.” dedi.

Asgari maktu vergisinin sigaradan doğrudan aldığımız bir vergi olmadığını, sigara paketi üzerinden alabileceğimiz asgari ÖTV’yi gösteren bir rakam olduğunu belirten Akın, eskiden bir paket sigara üzerinden 7.8 lira civarında bir ÖTV ödememiz gerekirken, şimdi bu rakamın 9.08 liraya çıktığını belirtti.

Emrah Akın, “Asgari maktu vergi aslında bir vergi artışı değil, alt segmentteki sigara fiyatları üzerinden alınan ÖTV’nin minumum tutarını artıran bir tutar olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum elbette bir fiyat artışı yaratacaktır fakat beklenen ölçüde bir artış yaratması mümkün değil. Geçen sene, bu alt limit sıfırlanarak sigaralar için bir alt limit kalmamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yapmış olduğu düzenlemeyle, asgari maktu vergi tutarını eski haline getirdi. Ancak bu tutar sıfırlandığından önceki haline de gelmemişti. Bu da ucuz sigara satışını teşvik eden bir durumdu. Şimdi yapılan adımla birlikte ucuz sigara fiyatlarında artış bekleyebiliriz.” dedi.

Devlet tarafından bundan önce yapılan düzenlemeler sonrası sigara üreticilerinin bu artırımları sigara fiyatlarına nasıl yansıttığını anlatan Akın “Eğer nisbi ve maktu vergi oranı değişseydi, bu durum sigaradaki tüm segmentleri etkiler ve tüm sigara fiyatlarına yansırdı. Ancak burada, asgari maktu ÖTV tutarı sadece belli segmentteki sigaraların fiyatlarını etkileyecek.” dedi. Bu durumu bir örnekle açıklayan Akın’a göre, “Asgari maktu vergi değişmeden önce bir sigarayı 11,5 liradan daha ucuza satmanız zorken, şimdi 13,5 liradan daha ucuza sigara satamayacağınız anlamına gelmektedir. En ucuz sigara segmentinde bir fiyat artışı olacaktır. Fakat genel olarak tüm sigara fiyatlarının artışına ilişkin bir beklenti içinde olmamak gerekir.” dedi.

Kıvılcım Harika Ertunç