Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asgari ücretle ilgili kamuoyunda ilk değerlendirmeler yapılmaya başlarken, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'in sözleri yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

Bloomberg HT yayınına katılan Avdagiç, asgari ücrette artışın gerçekleşen değil, hedeflenen enflasyona göre yapılması gerektiğini söylerken ekonomistler bu konuda paylaşımlarda bulundu.

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından yaptığı değerlendirmede emeğin milli gelirdeki payına vurgu yaparak "Emeğin milli gelir içindeki payı bu haldeyken ücretleri hedef enflasyona göre belirlemek adil değildir" ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2023'ün ikinci çeyreğinde gayrisafi katma değer içinde işgücü ödemelerinin payı yüzde 34,3'e gerilemişti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak da konuya ilişkin paylaşımlarda bulundu. Gürkaynak X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Şirketleri sattıkları ürünlerin fiyatlarını da hedeflenen enflasyon oranında mı artıracaklarmış? Yoksa sadece emek için mi OVP'ye bakılaymış? (OVP'dekiler hedef değil tahmin ama onu ellemiyoruz, sonra hedef %5, asgari ücret de o kadar artsın deyiverir.)" ifadelerini kullandı.

Benzer yorum Ekonomist Haluk Bürümcekçi'den de geldi. Bürümcekçi, "İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yıl sonunda belirlenecek olan asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerekiyor demiş. Kendi firmasında ürünlerin fiyatlarını da OVP'ye paralel mi artıracak?" dedi.

Avdagiç'in asgari ücret ile ilgili açıklamaları

Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği 'Hizmet İhracat Şampiyonları' ödül töreninde Bloomberg HT'ye konuşan İstanbul Ticaret Odası ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin, "Türkiye’deki işletmelerin ciddi boyutta eleman açığı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işe alımlarda durağanlık sürecine girileceğini düşünmüyorum. Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli. Bu alanda tabii ki çalışanların beklentileriyle birlikte piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı” açıklamalarında bulunmuştu.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, enflasyonun 2023 sonunda yüzde 65, 2024 sonunda yüzde 33, 2025 sonunda yüzde 15,2 ve 2026 sonunda yüzde 8,5 olması bekleniyor.

CEMRE NUR KARACA

Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “Hizmet İhracat Şampiyonları” ödül töreninde Bloomberg HT'ye konuşan İstanbul Ticaret Odası ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avdagiç, "Türkiye’deki işletmelerin ciddi boyutta eleman açığı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işe alımlarda durağanlık sürecine girileceğini düşünmüyorum. Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli. Bu alanda tabii ki çalışanların beklentileriyle beraber piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı” diye konuştu.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre enflasyonun 2024 sonunda yüzde 33 olarak kaydedilmesi bekleniyor.

“Şirket kredi kartlarındaki limitler için TBB ile bir araya geldik”

Şirketlerin kredi kartlarında limitlerin kaldırılması için Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar ile bir araya geldiklerini söyleyen Avdagiç, “Piyasadaki ödeme zincirinin muhafaza edilmesi ve kopmaması için çok verimli çalışan bir sistem bulunuyordu. Ticaretin saatli çalışması, ödeme zincirinin kopmaması ve tahsilatlarla ilgili sıkıntının yaşanmaması için şirket kredi kartları çok önemli bir enstrümandı.

Yılın ilk çeyreğinde çok doğru bulmadığımız bir daralma yaşandı ve taksit sınırlandırılması getirildi. Aradaki enflasyon artışını dikkate alarak kredi kartlarının limitlerinin makul bir noktaya getirilmesi taksit sayısının da mevcut politikayla çelişmeyecek şekilde arttırılmasının piyasadaki işleyişi kolaylaştırıcı bir önlem olacaktır. TBB Başkanı Çakar, bu konuda hızlı ve etkin adımlar atıldığına ilişkin bir açıklama yaptı. Bunun yavaş yavaş yansımasını görüyoruz ama bu yansıma yalnızca kamu bankaları değil özel bankalarca da adım atılmalı. Bu durumunda kısa süre içerisinde çözülmesi beklentisindeyiz” dedi.

“Faiz oranları finansman kullanmak için hâlâ cazip değil ”

İşletme kredileriyle yatırım kredilerini ayrı tutmak gerektiğini söyleyen İTO Başkanı Avdagiç, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artışına kadar ağırlıklı olarak finansmana erişimle ilgili sıkıntılar gündeme geliyordu. Ancak şu anda finansmana erişim konusunda göreceli olarak bir iyileşme var. Ancak finansman maliyetlerinde kayda değer bir artış görünüyor. Dış finansman şu anda günlük ticareti ve günlük finansman ihtiyacını karşılıyor. Mevcut faiz oranları finansman kullanmak için hâlâ cazip değil. Bundan sonra işletme kredileriyle yatırım kredilerini ayrı tutmak ve buna göre yatırım kredileri için özel teşvikler oluşturmak gerekiyor“ değerlendirmelerinde bulundu.