Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde yatırımcıların Fed'den gelen mesajları sindirmeye çalışmasıyla geriledi.

Fed'in karar metninde faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağı belirtildi.

Endekslerde yön Fed kararının ardında aşağı yönlü oldu.

Hang Seng Endeksi yüzde 2'den fazla azaldı.Hong Kong'da listelenen Çinli teknoloji devleri sert geriledi. Alibaba'da kayıplar yüzde 6'yı aştı, JD.com yaklaşık yüzde 5 düştü. Meituan yüzde 7'den fazla düşerken, Baidu ve Tencent hisseleri de satıcılı seyretti.

Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay endeksleri de sert geriledi. Japon endekslerinde de yüzde 2'den fazla kayıp kaydedildi. Avustralya Borsası yüzde 1.5 civarında düştü.

Fed, faiz artışı 'yakında' dedi

Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda politika faizi sabit tutulurken, karar metninde faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağı belirtildi. Karar metninde, varlık alım operasyonunun Mart başında tamamlanacağı açıklandı. Diğer taraftan, Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Faizi Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun." açıklamasında bulundu.

Japonya'da Kovid-19'a karşı kısmi OHAL 34 eyalette yürürlükte

Japonya'da kapsamı 34 eyalete genişletilen Kovid-19’a karşı kısmi olağanüstü hal (OHAL) devreye girdi.

Günlük vaka sayılarının ilk kez, önceki gün 60, dün 70 bini sınırını aşması sonrası, hükümet kısmi OHAL kapsamını genişletti.

Böylelikle kısmi OHAL, 47 eyaletin yer aldığı Japonya'nın Osaka ve Kyoto kentleri dahil 34 eyaletinde yürürlüğe girdi.

Altın fiyatları, Fed’in enflayona karşı beklenenden daha şahin bir yaklaşım sergilemesiyle 30 dolar civarında düşüş kaydetti. Gram altın ise dolar/TL’deki yükselişe rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle geriledi.

Fed piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” dedi.

Ons altın fiyatı

Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak salı günü 1.853 dolara kadar tırmanmıştı. Fed toplantısı öncesinde hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, Fed’den gelen açıklamalar sonrasında hızlı bir düşüş kaydederek 1.815 dolara geriledi.

Gram altın fiyatı

Yeni haftaya dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, sonrasında küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle salı günü 805 TL’ye kadar yükselmişti. Gram altın, Fed sonrasında dolar kurunda yaşanan yükselişe rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle 794 TL civarında bulunuyor.

Çin, gayrimenkul sektöründe yaşanan krizi kontrol altına almak için Evergrande’yi bölmeyi değerlendiriyor.

Bloombeg dün Çin'in borç krizindeki gayrimenkul şirketi Evergrande Group tahvil sahipleri için ilk borç yapılandırma planını altı ay içinde açıklamayı planladığını haberleştirmişti.

İsmini vermek istemeyen bir şirket yöneticisinin Hong Kong'ta yatırımcılara yaptığı açıklamaya göre, şirket finansal danışmanlardan alacağı destekle yerli ve yabancı yatırımcı fark etmeden tüm tahvil sahiplerine eşit davranacak.

Geçen hafta bazı yabancı tahvil sahipleri şirketi düzenlemeleri uygulamamakla suçlamış, Evergrande ise daha sonra bir açıklama yaparak 'sabırlı olma' çağrısında bulunmuştu.