Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Asya borsaları bölgeden gelen verileri takip ediyor

Asya borsaları bölgeden gelen verileri takip ediyor

Asya piyasaları, Çin'in imalat sanayisinin yeniden daralması ve Japonya'nın ilk çeyrek GSYH'sini aşağı yönlü revize etmesiyle karıştı.

Giriş: 01 Temmuz 2024, Pazartesi 06:53
Güncelleme: 01 Temmuz 2024, Pazartesi 06:53

Asya-Pasifik piyasaları yılın ikinci yarısına, yatırımcıların Çin'den gelen Haziran ayı ticari aktivite verilerini ve Japonya'nın ticari güven verilerini değerlendirmesiyle karışık başladı.

Çin, hafta sonu resmi PMI rakamlarını açıkladı; imalat PMI'ı mayıs ayına göre değişmeden 49,5 olarak gerçekleşti ve daralma bölgesinde art arda ikinci ayına damgasını vurdu.

Ancak imalat faaliyetlerine ilişkin özel bir araştırma, resmi rakamlardan farklılık göstererek iş koşullarında son üç yılda en sert iyileşmeyi gösterdi. S&P Caixin PMI Mayıs'taki 51,7'den Haziran'da 51,8'e yükseldi.

Pazartesi günü Japonya, ilk çeyrek GSYH daralmasını daha önce bildirilen yüzde 1,8'den yıllık yüzde 2,9'a revize etti. 2023 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH verileri de aşağı yönlü revize edildi.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,26 artışla 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken geniş tabanlı Topix endeksi yüzde 0,49 yükseldi.

Büyük Japon üreticiler arasındaki güven ikinci çeyrekte arttı; Japonya Merkez Bankası'nın Tankan anketi ilk çeyrekteki +11'e kıyasla +13 oldu. Ekonomistler bu rakamın +12 olmasını bekliyorlardı.

Güney Kore'nin Kospi endeksi yatay seyrederken küçük ölçekli Kosdaq yüzde 0,76 oranında değer kazandı. Ülke, fabrika faaliyetlerinin Şubat 2022'den bu yana en hızlı şekilde büyüdüğünü gördü ve Haziran ayı imalat PMI'ı 51,6'dan 52,0'a yükseldi.

Anakara Çin'in CSI 300 endeksi marjinal bir düşüş yaşadı ve Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,23 düştü.

Hong Kong piyasaları Pazartesi günü resmi tatil nedeniyle kapalı.