Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsaları haftaya ABD-Çin ticaret müzakelerindeki  ilerlemeye yönelik sinyallerin ardından kazanımla başladı.

Hisse senetleri ABD Başkanı Donald Trump’ın iki tarafın gelecek ay imzalanabilecek bir anlaşmanın ana hatlarında uzlaştıklarını söylemesinin ardından Sidney’den Hong Kong’a kadar yükseldi.

Japonya borsası tatil  nedeniyle kapalı.

ABD anlaşmalara dair ilk aşama olarak bu hafta uygulamaya gireceği belirtilen ek gümrük vergilerini uygulamayacak. Pekin ise genişletilmiş tarımsal ürün alımı yapacak bununla birlikte fikri ve sınai mülkiyet hakları ile finansal servisler hususunda  adımlar atacak.

Çin tarafından ise anlaşmaya dair herhangi bir atıfta bulunulmadan, taraflar olarak önelşi ölçüde yol aldık” denildi.

Çin'den gelen ithalat ihracat verileri ise yavaşlayan küresel ticaret ve ABD tarifeleri ile, Eylül'de beklenenden kötü geldi. 

İhracat dolar bazında yüzde 3.2 yuan bazında yüzde 0.7 geriledi. Beklenti dolar bazında yüzde 2.8 gerileme yuan bazından ise yüzde 1.5 artş olması yönündeydi.

İthalat dolar bazında yüzde 8.5 gerileyerek ticaret fazlasını 39.65 milyar dolar yaptı. 

Piyasa beklentilerinin altında kalan dış ticaret verilerine karşın, ticaret müzakerelerine dair iyimserlikle Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 1,19 artarak 3.009,07 puan oldu.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,48 artışla 38.311,97 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,85 primle 26.531,41 puanda ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,17 yükselişle 2.068,59 puanda seyrediyor.

 Endeks Özetleri

-Güney Kore Kospi Endeksi, yüzde 1.1 yükseldi.

-Avustralya’nın S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.7 arttı.

-Hong Kong Hang Seng Endeksi, yüzde 0.8 arttı.

-Şangay Bileşik Endeksi, yüzde 0.7 yükseldi.