Asya'da da gündemde yemeklik yağlar var
Dünyanın yemeklik yağ tedarikinde yaşanan aksama derinleşiyor. Ukrayna'daki savaş nedeniyle ayçiçeği yüklemeleri aksadı. Yemeklik yağlar içinde en büyük paya sahip palm yağı üretiminde de daralma mevcut. Asya'da gündemde Rusya'ya yönelik yaptırımlar da öne çıkıyor.
SADİ KAYMAZ/BLOOMBERG HT ASYA TEMSİLCİSİ
Malezya’da palm yağı stokları dört aydır azalıyor ve son 14 ayın en düşüş seviyesine indi.
Dünyanın yemeklik yağ tedarikinde yaşadığı sıkıntılar ağırlaşıyor. Ukrayna’daki savaş nedeniyle ayçiçeği yüklemeleri aksadı.
Yemeklik yağlar içinde en büyük paya sahip palm yağı üretiminde de daralma mevcut. Örneğin en büyük ikinci üretici konumundaki Malezya’da üretim geçen ay yüzde 5’e yakın azaldı, ayrıca stoklardaki daralma yüzde 13’e yaklaştı.
Palm yağı dünyada en çok tüketilen bitkisel yağ, payı aşağı yukarı yüzde 35. En büyük üreticiler Endonezya ve Malezya.
Asya Altyapı Yatırım Bankası da Rus yaptırımlarına katıldı
Çin’in öncüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası da Rusya’ya karşı yaptırımlara dolaylı olarak katıldı.
İpek Yolu projeleri için teşkil edilen kuruluşun Pekin’deki merkezinden yapılan açıklamada, Rusya ve Belarus’la ilişkili tüm aktivitelerin durdurulduğu ve gözden geçirildiği kaydedildi.
Türkiye’nin de paydaşları arasında yer aldığı banka uluslararası finans sistemiyle tamamen entegre durumda.
Çin düşük büyüme hedefine hazırlanıyor
Çin hükümeti son 30 yılın en düşük büyüme hedefini ilan etmeye hazırlanıyor.
Başbakan Li Keqiang, yarın Pekin’de başlayacak parlamento toplantılarında milletvekillerine hitap edecek ve hükümetin bu sene hedeflediği büyüme oranını resmen açıklayacak.
Başkentte dönen söylentilere göre hedefin yüzde 5 ila 5.5 olması bekleniyor, son yıllardaki hedefler yüzde 6 dolayında seyretmişti.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi yüzde 5 büyüdüğü takdirde dünya hasılasına 900 milyar dolarlık ilavede bulunabilir.
Güney Kore wonunda değer kaybı
Haftanın son işlem günü Asya’da gelişen para birimlerindeki kayıplar dikkat çekti.
Güney Kore Wonu, ABD Doları karşısında son iki yılın en zayıf seviyesine geriledi. Ukrayna’daki nükleer santral çatışması risk iştahını bozan başlıca unsur. Günlük sayısı 266 bini bulan vakalar da won üzerinde muazzam baskı oluşturuyor.
Kore vaka sayılarını bir kaç öncesine kadar üç dört binde tutmayı başarmıştı.
Diğer taraftan ülkede 2011’den beri en yüksek düzeyine ulaşan enflasyon söz konusu, çekirdek tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 3.2 düzeyinde. Özellikle enerji ve gıda fiyatları gelir adaletsizliğinin şiddetli olduğu Kore’de kamuoyu gündeminin ilk sırasında yer alıyor.
Rus oligarklara Japon darbesi
Rus oligarklara Japonya’dan da darbe geldi, Başbakan Kishida mal varlıklarının dondurulduğunu ilan etti.
Rusya’nın işgaline karşı şahin tutumuyla dikkat çeken Kishida, nükleer silah kullanma tehdidine karşı da sesini yükseltiyor. Başbakan’a göre, böyle bir tehdit affedilmez nitelikte.
Diğer taraftan Almanya’nın ardınan Japonya da askeri harcama projeksiyonunda köklü değişikliğe gidebilir. Zira, Kishida’nın özellikle Çin tarafından dikkatle not alınan ifadelerinden biri, savunma kabiliyetlerinin köklü biçimde artırılması oldu.