Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Doların güvenli liman statüsü, koronavirüs salgını nedeniyle Asya'da sorgulanır hale geldi.

Yatırımcıların salgının ABD'de yayılacağına yönelik endişelerinin artmasıyla beraber, virüsün kaynağı olan Asya'da yerel para birimleri ralli yapmaya başladı. Filipin Pesosu'ndan Tayland Bahtı ve Çin Yuanı'na kadar Asya paraları Perşembe günkü işlemlerde yükseldi.

Singapur'da Mizuho Bank Ltd. ekonomi ve strateji birimi yöneticisi Vishnu Varathan, “Eğer para hala Asya içinde alım satım imkanı arıyorsa, dolar karşısında pozisyon almak iyi bir beklenti. Dolar ABD'deki vakalar tırmanırken şu anda kötü görünüyor.” dedi.

Diğer yandan Asya paralarındaki yükseliş haftalarca süren satışın ardından sadece “ucuzdan alma çabası” olabilir. Öyle ki bazı iyimserler Çin'deki virüs vakalarının artış hızındaki yavaşlamayı işaret ediyor. Sonuçta yatırımcıların ABD Hazine tahvillerine yönelik güçlü talebi bitmiş değil.

Peso, baht ve Tayvan Doları Perşembe günkü işlemlerde yüzde 0.5 yükseldi. Sadece Endonezya Rupisi, küresel fonların ülke tahvillerinde satışa devam etmesi nedeniyle iki ayın düşüğüne geriledi.

Malayan Banking Bhd. Döviz stratejisti Yanxi Tan, “Öncesinde sert düşen bazı para birimleri biraz istikrar sinyali veriyor. Ama piyasa, virüsün yayıldığına dair ani bir açıklama olursa, öncesinde yara almadan kurtulan Endonezya Rupisi gibi bazı paralar için kötü bir sürpriz olabileceğinden dolayı endişe duyuyor. Bu yöndeki şüpheler giderek büyüyor.” dedi.