Advertisement
HABERLER ABONE OL

ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından RCEP konusunda anlaşmaya vardı.

CNBC'de ye alan habere göre, on beş Asya Pasifik ekonomisi Pazar günü Çin tarafından desteklenen ve ABD'nin herhangi bir parçası olmadığı dünyanın en büyük serbest ticaret bloğunu oluşturmak için imzaları atıyor. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Hanoi'de gerçekleşecek bölgesel bir zirve ile imzalanacak.

Washington'ın Asya'daki ortaklıklarına yönelik soru işaretleri arasında imzalanacak olan RCEP, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in bölgenin ticaret kurallarını şekillendirme konusundaki pozisyonunu daha da sağlamlaştıracağı belirtiliyor.

ABD'nin şu anda hem RCEP anlaşmasında, hem de eski Başkan Barack Obama tarafından liderlik edilen Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmalarında herhangi bir varlığının bulunmaması, dünyanın en büyük ekonomisini dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinin yer aldığı iki ticaret ortaklığının dışında bırakıyor.

ING Baş Ekonomisti Iris Pang konuya ilişkin, "ABD'nin konumunun aksine, RCEP Pekin'in deniz aşırı pazarlara ve teknolojiye olan bağımlılığını azaltıyor" yorumunda bulundu.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP), kapsamında Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da aralarında bulunduğu ülkeler gümrük vergilerini düşürerek tedarik zincirini kuvvetlendirmeyi ve yeni e-ticaret kuralları oluşturmayı hedefliyor. RCEP 15 ülkeyi, 2.2 milyar insanı ve toplamda 26.2 trilyon dolara ulaşan bir ekonomik büyüklüğü kapsıyor.

Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini artırması beklenen anlaşma ile ABD ve Avrupalı şirketlerin serbest ticaret bölgesinin dışında bırakılması öngörülüyor.

- "Küresel ekonomik iyileşme ve büyümeye katkıda bulunacak"

Başbakan Li, zirvede yaptığı konuşmada, anlaşmanın, bölgesel kalkınma ve refaha ivme kazandırmasının yanı sıra küresel ekonomik iyileşme ve büyümeye katkıda bulunacağını kaydetti.

Li, anlaşmanın, Doğu Asya bölgesel iş birliğinin önemli bir başarısı olmasının yanında serbest ticaretin ve çok taraflılığın bir zaferi olduğunu vurguladı.

Anlaşmanın zorluklara karşı dayanışma ve iş birliklerini seçme yaklaşımı sunduğunu aktaran Li, anlaşmaya dahil ülkelerle yürütülen 8 yıllık müzakerelerin ardından sonuca ulaşıldığını kaydetti.

Zirvenin kapanışında 2021 ASEAN dönem başkanlığı, Brunei'ye devredildi.

Bölgesel kalkınma ve siyasi istikrarı koruma amacıyla kurulan ASEAN'ın kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.

CNBC-AA