Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları koronavirüs salgınına ilişkin farklı ülkelerden gelen haber akışı ve enflasyona dair endişelerle yeni haftaya düşüşlerle girdi.

MSCI Asya-Pasifik endeksi bir haftanın en düşük seviyesini gördü. Japon ve Hong Kong hisselerinde negatif ayrışma dikkat çekti.

ABD ve Çin arasında Hong Kong merkezli gerilim sürüyor. Biden yönetiminin şehirde iş yapan Amerikan şirketlerine tavsiye niteliğindeki uyarısının ardından Çin, bu uyarı için “tamamen saçmalık” açıklamasını yaptı. Pekin yönetimi yaptırımların ulusal güvenliği sağlama kararlılıklarını değiştirmeyeceğini belirtti.

Hong Kong yönetimi de Joe Biden’ın uyarısını kınadıklarını açıkladı. Amerikan iş dünyası da uyarının ters etki yaratacağı görüşünde. Hong Kong’daki Amerikan Ticaret Odası Başkanı Tara Joseph uyarının “Hong Kong’da Amerikan iş insanı olmayı daha da karmaşıklaştırdığını” savundu. Öte yandan ABD, Çin’in Hong Kong’daki irtibat bürosundan yedi kişiye yaptırım getirdiğini açıkladı.

Yatırımcılar ekonomik toparlanmanın seyrine odaklandı

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi'nde sınırlı da olsa düşüş kaydedildi.

Geçen hafta hisselerde görülen ralli yatırımcıların maliyet baskılarının ekonomik toparlanmaya nasıl etki edeceğine ilişkin değerlendirmeleri dolayısıyla durdu. Yatırımcılar son günlerde bazı merkez bankalarından gelen teşviklerin geri çekilmesi yönündeki kararları da yakından izliyor.

Geçen hafta Kanada Merkez Bankası politika faizini yüzde 0,25'te sabit tutarken, varlık alımlarını haftada 2 milyar Kanada dolarına (1,6 milyar dolar) indirdi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası parasal teşviklerin azaltılacağını ifade etti. Yeni Zelanda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 0,25'te tutarken, Geniş Ölçekli Varlık Alım Programı başlığı altında yapılan varlık alımlarının durdurulacağını söyledi.

Kuruldan yapılan açıklamada kurul üyelerinin aşağı yönlü deflasyon ve yüksek işsizlik riskinin geri plana düştüğünü belirttiği ifade edildi.

Tahvillerin seyri de soru işareti yaratıyor

Yatırımcılar ayrıca tahvil getirilerindeki düşüş trendini de anlamlandırmaya çalışıyor. Bazı yatırımcılar için bu trend Delta varyantının ülkeleri yeni virüs önlemleri almaya zorlaması dolayısıyla ekonomik toparlanmada aksamanın sinyali olarak değerlendirilirken, bazıları da bu rallinin yeteri kadar etkili olduğuna inanıyor.