Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asya Borsaları Salı günü işlemlerinde bu hafta ABD-Çin ticaret anlaşmasının gerçekleşecek olmasına yönelik iyimserlikle yükseldi.

Hisse senetleri bölge boyunca hafif kazanıma yöneldi. Kazanımlar  Çin ile yeni bir ticaret anlaşması yapmak üzere olan ABD’nin, ağustos ayında "kur manipülatörü" olarak ilan ettiği Pekin'in bu etiketini kaldırmasıyla arttı.

Söz konusu karar ABD Hazine Bakanlığının kongreye sunduğu ABD'nin Büyük Ticari Ortaklarının Makro Ekonomik ve Döviz Politikaları Raporu'nda ortaya çıktı.Raporda, izlenen 20 büyük ekonomiden hiçbirinin kur manipülasyonuna kalkışmadığı belirtilirken, Çin, Japonya, Kore, Almanya, İtalya, İrlanda, Singapur, Malezya, ve Vietnam'ın izlenmeye devam edileceği ifade edildi.Çin ile ilgili, “Çin, şeffafiyet ve hesaplanabilirliği teşvik ederken, rekabetçi devalüasyonlardan kaçınmak için önemli vaatlerde bulundu." ifadelere yer verildi.

Bununla birlikte Çin’in Aralık ayı ihracat verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İhracat dolar bazında yıllık 7.6 yükselirken, beklenti 2.9 artış olması yönündeydi. İthalat ise yüzde 9.6’lık yükseliş beklentisine karşılık yüzde 16.3 yükseldi. Ticaret dengesi ise 46.79 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Endeks Özetleri

  • Japonya’nın Topix Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi.
  • S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.8 arttı.
  • Kospi Endeksi, yüzde 0.7 arttı.
  • Hang Seng Endeksi,yüzde 0.2 yükseldi.
  • Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.2 arttı.