Asya para birimleri değer kaybetti
Asya ülkelerinin para birimleri, Avrupa borç krizinin derinleşebileceği endişeleriyle değer kaybetti
Asya ülkelerinin para birimleri, Avrupa ülke borç krizinin daha da kötüleşeceği endişelerinin gelişen piyasa varlıklarına olan talebi azaltması sonucu, Güney Kore wonu ve malezya ringgiti öncülüğünde değer kaybetti.
Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Avrupalı liderlerin krizin yayılmasını önlemek için 21 Temmuz'da özel bir zirvede biraraya geleceklerini duyurmalarının arından, ikinci günde de düşüşünü sürdürdü. Borsa verilerine göre, denizaşırı yatırımcılar geçen hafta aldıklarından 1.9 milyar dolarlık daha fazla Güney Kore, Tayvan ve Tayland hisse senedi satışı yaptı.
Bangkok Bank Pcl.'den döviz traderı Norawit Suparinayok, "Avrupa borç sorununa ilişkin endişeler hale piyasada etkisini sürdürüyor" dedi ve "Şimdi piyasadaki oyuncular tekrar dolar gibi güvenli liman varlıklarına yöneliyor" yorumunda bulundu.
Yen hariç Asya bölgesinin en fazla işlem gören 10 para birimini izleyen Asya Dolar Endeksi, yüzde 0.1 düşerek, Hong Kong saati ile 10:00'da 119.09 seviyesine indi. Won dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 1,061.90 seviyesine inerken, ringgit yüzde 0.2 değer kaybederek 3.0130 seviyesine geriledi. Filipinler pesosu yüzde 0.3 gevşeyerek 43.07 seviyesine indi.
Güney Kore para birimi won, Korea Exchange Bank'ın Lone Star Funds'a won cinsinden rekor temettü ödemesinin, yabancı yatırımcıların dolar için talebinin artmasına enden olacağı spekülasyonlarına bağlı olarak, son üç yılın zirvesinden gevşedi.
Kookmin Bank'ın Seul ofisinden trader Hwang Sun Min, "Piyasalar halen Avrupa'da neler olduğu konusunda tedirginlik hissediyor" dedi ve "Korea Exchange Bank'ın temettü ödemesi de aşağı yönlü baskıya katkıda bulunuyor" yorumunu yaptı.