Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan'da petrol sahalarına yapılan saldırının petrol fiyatlarını sert biçimde yükseltmesiyle para birimleri geriledi. Hint rupisi, Filipin pesosu ve Endonezya rupisi düşüşe öncülük etti. Bölge tahvilleri ve Borsalar da düştü.

Singapur'daki DBS'de Döviz Stratejisti olan Philip Wee ham petrol fiyatlarında yükseliş karşısında en fazla riskin Asya'da gelişen ülke para birimleri olduğunu söyledi. Uzman "En fazla petrol ithal eden ülkeler en riskli olanlar, bunlar won, baht ve rupi, en dirençli olan ise ringit" değerlendirmesini yaptı.

Singapur'daki ANZ'de Araştırma Birimi Müdürü Khoon Goh ticaret dengelerinin yüksek petrol fiyatlarından etkilenmesi nedeniyle riskten kaçıştan ilk Asya para birimlerinin etkilendiğini söyledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta % 0ç.2 düşüş sonrası yatay seyrederken MSCI AC Asya Pasifik Endeksi % 0.2 düştü.

Hint rupisi saldırı sonrası petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından 8 günde ilk kez düştü. Tahviller de düştü.
Endonezya rupisi de düşerken Tayland bahtı Haziran'dan beri ülkeye en büyük para girişiyle 6 yılın zirvelerine yakın seyretti.

Filipin pesosu petroldeki sıçramayla düşerken Tayvan doları ve borsası yükseldi. Malezya'da onshore piyasalar tatil nedeniyle kapalıydı.