Asya piyasalarında günün ilk 'notları'
Asya borsalarında Çarşamba günkü işlemlerde endeksler Japonya öncülüğünde pozitif bir seyir izledi. Çin'de enflasyon yüzde 0.9'a geriledi.Güney Kore'nin 2000 yılından beri en çok istihdam yarattığı ay Ocak oldu.
Dünyanın tüketici fiyatları artışlarıyla boğuştuğu dönemde Çin’de enflasyon yüzde 0.9’a geriledi. Gıda fiyatlarındaki yüzde 3.8 düşüş ise tüketici fiyatlarını frenleyen temel faktör konumunda.
Çin hükümetinin emtia fiyatlarını frenleme çabalarının nispeten sonuç vermesi, kilit hammadde ve ara mal üreticilerinin devlet telkiniyle marjları pahasına maliyet artışların tüketicilere yansıtmaktan çekinmesi gibi sebeplerle tüketici fiyatları üzerindeki baskı zayıf seyretmeye devam ediyor.
Öte yandan üretici fiyatlarındaki çift haneli yükselişler de geçen ay gevşedi.
Kömür ve demir-çelik endüstrilerindeki fiyat düşüşleri fabrika çıkış fiyatlarını rahatlatan temel unsurlar oldu. Elektrik ihtiyacının yüzde 65’ini yerli kömürden karşılayan Çin’de güç maliyetleri petrol ve gaz fiyatlarındaki artışlardan da görece az etkileniyor.
*
Hindistan’ın kripto paralar konusundaki kafa karışıklığı had safhalarda devam ediyor.
Merkez bankası RBI’ın Başkan Vekili Rabi Sankar, kripto paraları Ponzi oyununa benzetti. Kripto paraların yasaklanmasından yana sert tavrıyla bilinen Sankar, kripto paraların finansal egemenliği tehdit ettiğini kaydetti.
RBI’ın iki sene önce ilan ettiği toptan yasak daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından pandeminin başlalarında bozulmuştu. Chainalysis’e göre takip eden 1 yıl içinde ülkede kripto para yatırımları en az 6’ya katlandı.
*
Sabundan deterjana, çikolatadan bisküviye dek gıda ve temizlik ürünlerinin görünmez elamanı olan palm yağı rekor tırmanışını sürdürüyor.
Malezya’da işlem gören vadeli kontratlar dün 5773 ringite, ton başına yaklaşık 1380 dolara kadar yükselirken yeni rekor gördü. Endonezya’nın ihracatına ilişkin kaygılarla Aralık ayında ralliye başlayan vadeliler, Hindistan’ın bitkisel yağ fiyatlarını frenlemek amacıyla vergileri indirmesinin ardından son günlerde hız kazandı.
Öte yandan sektör analistleri petrol fiyatlarındaki çekilmenin sene başından beri %24 yükselen fiyatlara bir nebze nefes aldırabileceğini tahmin ediyor.
*
Yeşil dönüşüm yolundaki yeryüzünün solar enerji ekipmanları üretiminde tek başına ağırlık kazanan ülkesi tahmin edileceği gibi Çin olmak üzere.
Çin Sanayi ve Enformasyon Bakanlığı verilerine göre 2021 yılında solar modül üretimi neredeyse yarı yarıya artarak 182 GW’a ulaştı. Bileşen tarafında vafer ve hücre üretimi yüzde 40’ın üzerinde artışlarla sırasıyla 227 ve 198 GW olurken, polisilikon üretimindeki genişleme %28’le 505 bin tonda kaldı.
Polisilikon başta olmak üzere bakır ve alüminyum gibi temel girdi maliyetlerindeki yükselişlerden dolayı marjlarında ciddi tahribat gören solar panel üreticileri ise ihracatlarını %42 artırmayı becerdi. Bloomberg NEF’e verilerine göre Çinli üreticilerin başlıca dış pazarları Avrupa, Hindistan, Brezilya ve Japonya oldu.
*
Katlanabilir ekranlı elektronik aletlerin hayatımıza daha fazla gireceği yıllar başlamış olabilir.
Strategy Analytics ve Canalys gibi sektör araştırma şirketlerinin projeksiyonlarına göre katlanabilir ekranlı ürün satışları bu seneden itibaren her yıl katlanarak büyüyecek. Samsung’un öncülüğünde Çinli şirketlerin agresif büyüme planları gerçekleşirse 2019 yılında 1 milyon sınırını aşan yükleme sayısı bu sene 20 milyonu aşıp 2025 yılında 125 milyonu bulabilir.
Uzakdoğu’da sabit sermaye yatırımları ve ARGE harcamalarından hatrı sayılır pay alan söz konusu segmentte ekran maliyetleri hızla düşüş gösteriyor.
*
Güney Kore’nin 2000 yılından beri en çok istihdam yarattığı ay Ocak oldu.
Ekonomi bir ayda 1 milyon 135 bin iş yarattı, istihdam piyasasında genişleme serisi 11’inci aya çıktı. Omikron dalgasına rağmen güçlü ivmesini sürdüren işgücü piyasası sayesinde işsizlik oranı da yüzde 3.6’ya düştü.
Gemi inşa, yarı iletken, çelik ve petrokimya gibi alanlarda küresel talebin canlılığı da bu dönemde ekonominin itici güçleri arasında bulunuyor.
*
Turizme bağımlılığı sebebiyle pandemi döneminde en çok zorlanan para birimleri arasında yer alan Tayland Bahtının bahtı son aylarda açıldı.
Omikron dalgasına rağmen uluslararası seyahatlerde canlanma umuduyla toparlanan Tayland Bahtı Amerikan Doları karşısında bugün son 5 ayın en güçlü seviyesine tırmandı.
Tayland ekonomisinin belkemiğini turizm oluşturuyor, kimi tahminlere göre yurtiçi hasılanın yüzde 40’ı doğrudan veya dolaylı olarak turizme bağlı.