Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tayland tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada Asya ülkelerinin dünyanın en büyük ticaret anlaşması olabilecek potansiyel anlaşması üzerine nihai görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada Hindistan'ın dile getirdiği endişelere karşın Bangkok'daki zirvede başarılı gelişmelere ilişkin açıklama yapılabileceği ifade edildi.

Güneydoğu Asya ülkeleri, kısmen ABD – Çin ticaret savaşının etkisiyle tetiklenen 16 ulusu kapsayan Çin destekli Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) için Pazartesi günü en azından geçici anlaşmaya varmayı umuyordu.

Hindistan tarafından son anda dile getirilen talepler, Bangkok'ta gerçekleştirilen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesindeki müzakerelerin uzamasına neden oldu.

Tayland Ticaret Bakanı Jurin Laksanawisit, Reuters ile Pazartesi günü gerçekleştirdiği mülakatta “Dün akşam gerçekleştirilen müzakereler nihai idi. RCEP anlaşmasının başarısına dair liderler tarafından bugün ortak bir açıklama yapılacak. Hindistan da bunun bir parçası ve açıklamaya ortak olacak. İmzalar gelecek yıl atılacak.” dedi.

RCEP'in Güneydoğu Asya ülkelerinden oluşan 10 üyesi bulunuyor. Çin, Güney Kore, Japonya, Hindistan ve Yeni Zelanda da RCEP üyeleri arasında bulunuyor.

Reuters