Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P Global verilerine göre 19 üyeli Euro Bölgesi'nde imalat PMI Endeksi artan enerji maliyetleri ve azalan taleple Ağustos'ta Temmuz'daki 49,8 seviyesinden 49,6'ya geriledi. Bu, Haziran 2020'den beri görülen en düşük seviye. Endeksin 50'nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor.

Almanya ve İtalya'da 26 ayın en zayıf rakamları görüldü. Açıklamada daralmaya rağmen enflasyonist baskıların azaldığı ifade edildi.

Asya cephesinde ise Tayvan'da PMI endeksi 42,7 ile Mayıs 2020'den, Güney Kore'de 47,6 ile Temmuz 2020'den beri en düşük seviyeye indi. Japonya'da da endeks geriledi ancak büyüme bölgesi olan 50'nin üzerinde kaldı.

Açıklanan veriler, küresel ekonomideki belirsizliklerin yüksek olduğunu gösteriyor.

S&P Global Ekonomisti Chris Williamson "Gelecek yönelik göstergeler, ekonomik yavaşlamanın önümüzdeki aylarda muhtemel olduğunu gösteriyor. Yani resesyon riski artıyor" değerlendirmesini yaptı.

Çin'de bugün açıklanan resmi olmayan imalat PMI verisi Ağustos ayında karantinalar ve elektrik kesintilerinin etkisiyle daralmıştı. Ülkede resmi imalat PMI verisi ise 49'dan 49,4'e yükselmişti.