Atlantik Konseyi/Lipsky: Türkiye dahil 105 ülke dijital para üzerinde çalışıyor
Atlantik Konseyi Dijital Para Birimi Direktörü Josh Lipksy, küresel GSYİH'nin yüzde 95'inden fazlasını oluşturan 105 ülkenin dijital para üzerinde çalıştığını belirttiği konuşmasında, TCMB dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin de bu konuda araştırma yaptığını söyledi.
ALİ ÇINAR- CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ
Bloomberg HT'ye konuk olan Atlantik Konseyi Dijital Para Birimi Direktörü Josh Lipksy, dünyadaki dijital para biriminin geleceği ve merkez bankalarının bu konuda atmış olduğu adımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Lipsky, 2 yıl önce Küresel Merkez Bankası Dijital Para Birimi projesine başladıklarını söylediği konuşmasında, küresel GSYİH'nin yüzde 95'inden fazlasını oluşturan 105 ülkenin bu konu üzerinde çalıştığını belirtti. Arjantin dışında tüm G-20 üyelerinin dijital para birimi üzerinde projeleri olduğunu aktaran Lipsky, bu projelerin pilot ya da geliştirme aşamasında olduğunu dile getirdi.
Diğer taraftan, Lipksy 10 ülkenin dijital bir para birimi projesi başlattığını ve Çin'in pilot uygulamayı 2023'te genişlemeye hazırlandığını söyledi. Birçok ülkenin alternatif uluslararası ödeme sistemlerini araştırdığını aktaran Lipsky, G7 ekonomileri arasında ABD ve İngiltere’nin CBDC gelişiminde en geride olan ülkelerden olduğunun altını çizdi. Lipsky, bu konuda uluslararası standartların gerektiğini ancak küresel olarak koordinasyonun hala sağlanmadığını söyledi.
"TCMB dijital para birimi geliştiriyor"
TCMB dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin de bu konuda araştırma yaptığını belirten Lipsky , diğer ülkelerin ABD ve İngiltere'ye oranla çok hızlı şekilde çalışmalarını artırdığını dile getirdiği. Lipsky, ABD’de dijital dolar olacak mı? sorularının sıkça gündeme geldiğini ve Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard'ın yakın zamanda dijital para konusunu ciddi düşündüklerini açıkladığını hatırlattı.
Lipsky, Rusya Merkez Bankası’nın dijital pilot uygulaması olduğunu ve Çin’in dünyada bu konuda en büyük projeye sahip olan ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Regülasyonların çok önemli olduğunu vurgulayan Lipsky, “Hangi ülke daha ucuz ve güvenli teknoloji elde ederse, en avantajı olan duruma gelecektir.” açıklamasında bulundu.
New York’taki bitcoin madenciliği konusunda yanlış anlaşılma olduğunu söyleyen Lipsky, Bitcoin madenciliğinin tek bir tarafı yasaklanmadığını, daha çok New York’ta enerji kullanımı ile ilgili endişeler olduğunu belirtti.