Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yüksek kira bedelleri ve pandeminin değiştirdiği tüketim alışkanlıkları perakendede oyunun kurallarını değiştirirken alışveriş merkezlerinin yönetimleri yüksek maliyetleri işaret ederek bünyelerinden çıkmak isteyen perakendecilere bayi olma teklifinde bulundu.

Bloomberg HT'de konuyu değerlendiren Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ürün kanallarındaki değişikliğe dikkat çekerek AVM'lerde ortak bir genel gider standardı olmadığını belirtti. Orakçıoğlu, yüksek kira bedelleri sebebiyle tazminatsız çıkış için yasal düzenlemeler talep ettiklerini de aktardı.

Orakçıoğlu'nun konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Genel giderler konusunda hiçbir AVM'nin standardı birbirine uymuyor. Bu konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı ile görüşme sağladık. Bakanlıktan genel giderlerin standart olması konusunda taleplerimizi dile getirdik. Adalet Bakanlığı'ndan da tazminatsız çıkış hakkında yasal düzenleme bekliyoruz. Çünkü bu düzenlemeler gerçekleştiği zaman uzlaşma konusunda tüm taraflar birbirine daha fazla yaklaşarak adım atmak zorunda kalacak. Tazminatsız çıkış hakkı dediğimiz küçük bir meblağ olarak görünüyor ama şuan kesinlikle sektörün en büyük sorunu. Biz iş yapamadığımız alanlarda yüzde 40-50'ye varan kiralar ödemek istemiyoruz. Yani müşterinin üzerinde baskı kurarak ve kira talebinde bulunan AVM'ler bulunuyor. Bu noktadan bakıldığında kısıtlamalar döneminde gerçekleşen işlemlerin yüzde 45'i bizlere kalıyor ancak bu yüzde 45'lik oranla kiraları ödememiz çok zor. Biz AVM'lerden yüzde 50 kira indirimi ya da ciro kirası şeklinde sisteme geçmelerini talep ediyoruz. Genel hatlarıyla baktığımızda bu talebimiz kesinlikle adil bir talep. Bu talebimize karşılık vermeyen AVM'lere de çıkmak istediğimizi belirtiyoruz. Bu teklife yanaşmak istemeyen AVM'ler pandemi öncesi imzalanan kontratlardaki kiralardan en az 3-4 aylık kira talep ediyorlar. İşte tüm bu sebepleri göz önüne aldığımızda bir dayanışma içerisinde çalışmak zorundayız. Şu dönem paylaşacak bir pasta yok bölüşecek bir ekmek var." açıklamalarında bulundu.

"5 yıllık dijital yatırımı 6-8 ay içerisinde gerçekleştirdik"

Dijital dönüşüm sürecinde de AVM'lerle birlikte çalışmanın önemine dikkat çeken Orakçıoğlu "Geçmişe oranla ürün içeriğine ilişkin talep değişti yeni konsepte uygun geliştirmeler ve çalışmalar yapanlar bu dönemde bir adım önde alıyorlar ve ayakta kalıyorlar. Öncelikle satış sistemlerinde değişiklik gerçekleşti. Birincisi satış sistemlerinde değişikler oldu. 5 yıl sonra yapacağımız dijital dönüşümü yaklaşık olarak 6-8 ay içerisinde yapmak zorunda kaldık. Dijital dönüşüm içerisinde tüketicilerin talebi online tarafa kaymış durumda. Yalnız buna sadece online satış olarak bakmamak gerekiyor. Tüketiciler online olarak beğendikleri ürünü offlinedan da alabiliyor. Bu noktada AVM'ler ile birlikte hareket etmek gerekiyor. değişen trendleri ve sistemleri kabullenmek gerekiyor. AVM'lerle ilgili sorunu bir şekilde ortaya koyarak devam etmemiz gerekiyor." dedi.