Bloomberg HT Haberler AVM’lerin kurla imtihanı
HABERLER

AVM'lerin kurla imtihanı

  • Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma, alışveriş merkezi kiracılarını olumsuz etkiledi. Mağaza sahipleri kuru sabitlemek için AVM yöneticilerinin kapısını aşındırıyor. AVM işletmecileri ise 'Yatırımları dövizle yaptık, gelirlerimiz de dövizle olmak zorunda' diyor

Giriş: 27 Kasım 2016, Pazar 14:32
Güncelleme: 27 Kasım 2016, Pazar 14:33

Kur artışı tüm sektörleri etkiliyor ancak her zaman ilk çığlık, kira sözleşmesini döviz üzerinden yapan alışveriş merkezi

kiracılarından geliyor. Nitekim yine öyle oldu. Markalar, AVM yönetimlerinin kapısını kur sabitleme talebiyle aşındırırken önceki gün Başbakan Binali Yıldırım da bir açıklama yaparak dolaylı olarak perakendecilere destek verdi. Yıldırım’ın, “Tercihimiz, vatandaşlarımızın ticari mukavelelerini milli para üzerinden yapması. AVM’de kiralar niye dolar bazında olsun? Bu bir çağrıdır, temennidir” şeklindeki açıklaması, alışveriş merkezi kiracılarının derdine tercüman oldu. Sektörün nabzını tuttuğumuzda şunu gördük.

BİRE BİR GÖRÜŞÜYORLAR

AVM yönetimleri, genel bir karar almak yerine markalarla bire bir görüşerek yeniden düzenlemeye gidiyor. Bunda, mağazanın AVM içinde yarattığı trafik ve müşteri yoğunluğu da etkili oluyor. Biz de sektörün iki tarafına sorduk. Kiralamada sabit kur ya da TL’ye geçilebilir mi? AVM yöneticilerinin bu konudaki argümanı, kredilerin döviz üzerinden kullanılması, dolayısıyla sürdürülebilirlik için kiraların da döviz üzerinden alınması idi. Ancak pek çoğu kiracılardan gelen talep üzerine kuru sabitleyerek kiracının mağduriyetini engellemeye yanaştığını söyledi. Düşük tüketici güveni endeksi nedeni ve piyasadaki durgunluk, aynı gemide olan iki tarafı da çözüm aramaya mecbur etti.