Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa bankaları negatif faiz döneminin bitişiyle kanatlandı

Avrupa bankaları negatif faiz döneminin bitişiyle kanatlandı

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artış kararı alarak Euro Bölgesi'nin negatif faiz alanında çıkarması sonrası Avrupa'nın en büyük beş bankasının net faiz gelirlerinde 3,74 milyar euro artış yaşadı.

Giriş: 29 Temmuz 2022, Cuma 16:29
Güncelleme: 29 Temmuz 2022, Cuma 16:30

Euro Bölgesi’nde negatif faizlerin sona ermesiyle bankaların ana gelir kaynağı olan kredi iş kolu tekrar kârlı hale geldi.

Avrupa’nın en büyük 5 bankasının şimdiye dek yayımladığı ikinci çeyrek bilançoları net faiz gelirlerinde bir önceki senenin aynı dönemine göre 3,74 milyar euroluk bir gelir artış yaşandığına işaret ederken, bu rakam yüzde 17’lik bir artışa karşılık geliyor. Bankaların kredi karşılık oranları ve giderleri artmış olsa da elde ettikleri kârlar analistlerin tahminlerinin üzerine çıktı.

Özellikle BNP Paribas çeyrek bazında rekor kâr açıklarken Unicredit'in faiz gelirleri de beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bankaların başarılı performanslarının arkasındaki nedenlerin başında Avrupa Merkez Bankası yetkililerin ortaya çıkan yüksek enflasyon tehdidine karşı 8 yıllık negatif faiz bölgesinden çıkarak politika faizini sıfıra çıkarması geliyor.

Avrupa bankaları faiz artış hamlesini öngörerek kârlarını artırmak amacıyla geçtiğimiz aylarda verdikleri kredilere daha fazla faiz uygulamışlardı.

AMB’nin faizleri artırma kararı 10 yıldan fazla süredir negatif faiz oranları nedeniyle kredi üzerinden elde edilen gelirleri tarihi düşük seviyelere gerileyen bankalar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Faizler 2014'ten beri negatifti

AMB, bankaların şirketlere ve tüketicilere ucuz kredi arzını artırmaya teşvik etmek için mevduat faizini (bankalara paralarını merkez bankasında tutmaları için ödediği faiz oranını) 2014 ortalarında negatife çekmişti.

Karar Avrupa ekonomisini destekleyen ve finansman maliyetlerini aşağı çeken bir hamle olsa da bankaların mevduat sahiplerine paralarını bankada tutmaları için maliyet çıkarmalarını isteyerek sektörü zorlayan bir durum yarattı.

Bankalar, enflasyonla birlikte artan maliyetler ev kötüleşen makroekonomik görünüm nedeniyle olası kredi temrrütleriyle başa çıkmak için daha fazla kaynak ayırsa da yaşanan zorlukların etkisi şu ana dek netleşmedi.

Aralarında Deutsche Bank AG’nin de olduğu birçok kredi kuruluşu görünümüz hala belirsiz olduğunu ve Rusya'nın Almanya'ya gaz tedarikini durdurması durumunda korkunç ekonomik sonuçlar konusunda uyardı.

Bankanın CEO’su Christian Sewing, bankanın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, senaryonun risk maliyetlerini bu yıl ve gelecek yıl boyunca toplam kredilerin yüzde 0,2'si kadar, yani yaklaşık 1 milyar euroya kadar artıracağını söyledi.