Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borsalar 2022’nin son işlem gününde düştü. Gösterge endeks Stoxx 600 bu yıl yüzde 12,9 düşerek 2018’den beri en kötü performansı kaydetti.

Avrupa’nın para birimi Euro da dolar karşısında bu sene yaklaşık yüzde 6 düştü ve böylece dolar karşısında 2 yıllık düşüşü yüzde 12’yi aştı.

Avrupa borsaları, Rusya-Ukrayna savaşı, yüksek enflasyon ve sıkılaşan para politikasının dünya genelinde kripto gibi riskli varlıkları baskı altına almasıyla 4 yılın en kötü performansını kaydetti.

Teknoloji hisseleri, büyük merkez bankalarının küresel olarak faiz oranlarını artırmasıyla ortalama yüzde 28 düşüşle bu yıl en kötü performans gösteren sektörler arasında yer aldı.

Bunun yanında enerji şirketlerinin hisselerinin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle arzın kısıtlı olması dolayısıyla ham petrol fiyatlarının artmasıyla bu yılki düşüş eğilimini tersine çevirmesi dikkati çekti.

Küresel ekonomi, 2022’ye Çin'deki sıkı Kovid-19 kısıtlamaları ve arz darboğazlarıyla artan enflasyon baskısıyla girmişti.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı ülkeleri arasında yer alan Rusya ile Ukrayna’nın şubatta savaşmaya başlaması ve ardından Batılı ülkelerin Moskova’ya karşı kapsamlı yaptırımları, gıda ve enerji fiyatlarını hızla yükseltti. Bu da enflasyon üzerindeki baskıyı artırdı ve birçok büyük ekonomide enflasyonun on yılların en yüksek seviyelerine çıkmasına sebep oldu.