Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, piyasada koronavirüs pandemisinden kaynaklı çalkantının azalmasıyla birlikte hisse senetlerinde iki ay süren açığa satış yasağını sona erdirdi.

Fransa'da Finansal Piyasalar Otoritesi Pazartesi günü piyasaların kademeli nomalleşmesinden dolayı yasağın artık geçerli olmadığını açıkladı. Avusturya, Belçika, İtalya, Yunanistan ve İspanya da yasakları kaldırdı.

Hedge fonlarının ve kendi sermayeleriyle alım satım işlemleri yapan şirketlerin sert bir şekilde karşı çıktığı yasaklar, regülatörlerin bu tarz işlemlerin hisse piyasalarındaki sert düşüşleri daha da artıracağı gerekçesiyle Mart ortasında uygulamaya alınmıştı.

Traderların düşüşler esnasında borç aldıkları hisseleri satarak kar ettikleri açığa satış işlemleri en iyi zamanında bile tartışmalı oldu. Taraftarları daha likit ve etkin bir piyasa oluştuğunu ifade ederken, yatırımcıların dikkatini bazı şirketlerdeki sorunlara çektiğini belirtiyor. Açığa satışa karşı çıkanlar ise şirketlerin istikrarsızlaştığını işaret ediyorlar.

AMF Başkanı Robert Ophèle, geçen hafta, Covid-19 nedeniyle hisse fiyatlarında yaşanan genel düşüşünaçığa satış yasağını gerektirdiğini söylemişti. Boursorama TV ile konuşan Ophèle, "Bazı durumlarda açığa satışın fiyat oluşumuna katkısı çok sınırlı." dedi.