Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Avrupa’da doğalgaz fiyatları üretimin azalmasıyla beraber 13 yılın en yüksek seviyesine tırmanırken fiyatlardaki bu artış enerji enflasyonuna dair endişeleri artırdı.

Gösterge vadeli kontratlar Hollanda’da pazartesi günü yüzde 2 yükselişle 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Eski LNG alım-satım yöneticisi Sarah Behbehani konuyla ilgili “AB’de traderlar hiç satmıyor. Hollanda’da piyasa şu an korku ve endişeyi fiyatlıyor” dedi.

Doğalgaz fiyatlarındaki yükselisler enflasyon ile ilgili endişeleri artırırken bazı analistler emtia fiyatlarındaki artışla beraber piyasanın yeni bir süper döngüye girdiğini düşünüyor.

Avrupa’da şu an doğalgazın az bulunmasından dolayı bazı enerji üretim tesisleri kömür ile enerji üretimine daha fazla yönelirken iklim krizine karşı verilen mücadelede öneml bir gerileme yaşanıyor.

Kuzey Akım 2’nin açılmasına giderek daha az bir süre kalırken Rusya da Ukrayna üzerinden sağladığı gaz tedarikini azaltıyor. Çin’de artan talep ise likit doğalgaz karoglarının Asya’ya yönelmesine neden oluyor.

Avrupa Gaz Altyapı İdaresi’ne göre, Avrupa’daki stoklar şu an normal seviyenin yüzde 20 altında bulunuyor.