Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji krizinin etkileri Avrupa'da gelecek yıl da devam edebilir. Energy Aspects Petrol Analisti Amrita Sen Bloomberg'e verdiği mülakatta "Bu sadece tek kış sürecek bir hikaye değil. Rusya'nın sadece bu sene değil, gelecek yılın sonuna kadar piyasaları dengelemesi gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın Ukrayna savaşıyla tetiklediği enerji krizi, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını sert biçimde yükseltirken bu durum Almanya'nın en büyük enerji şirketini kamulaştırması gibi birçok ülkeyi çeşitli tedbirler almaya yöneltti.

Sen, resesyon endişeleri ve Çin'deki Kovid-19 vakaları gibi etkilerle petrol fiyatlarında dalgalı seyrin yılın son çeyreğinde süreceği tahminini paylaştı. Uzman, petrolün varil fiyatının kısa vadede 90 dolar, yıl sonunda 120 dolar civarında olacağını öngördü. Brent petrolün varil fiyatı bugün 90 dolar civarında işlem görüyor. Fiyatlar Haziran'da gördüğü zirvenin yüzde 30 altında seyrediyor.

Avrupa Birliği'nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planı yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Sen, Rusya'dan Asya'ya yapılan petrol ihracatının devam edeceğini ancak bankalara uygulanan yaptırımların bu akışı sınırlandıracağını dile getirdi.