Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Avrupa'da enerji krizinde 'tekrar' riski

Avrupa'da enerji krizinde 'tekrar' riski

Avrupa uzun süredir enerji krizinin yarattığı sorunlarla boğuşurken uzmanlar aynı sorunun tekrar etmemesi için hükümetlerin gaz depolanması için zorlayıcı kurallar getirmesi gerektiğini belirtiyor. Almanya bahar aylarında bu yönde bir adım atmayı planlarken birçok ülkenin hala hazırlığı olmadığı belirtiliyor.

Giriş: 16 Şubat 2022, Çarşamba 16:34
Güncelleme: 16 Şubat 2022, Çarşamba 16:34

Bu kış Avrupa'da yaşanan enerji krizi etkilerini sürdürmeye devam ederken önümüzdeki yıllarda bu durumun tekrarlanmaması için alınması gereken önlemler konuşulmaya başlandı.

Avrupa’nın tesislere arz güvenliğini temin etmelerine yetecek kadar gaz depolamasına dair herhangi bir kural getirmeyerek bu kış yaşanan enerji krizinin tekrar yaşama riskini aldığı belirtiliyor.

Bu sezonun son on yılın en düşük stok seviyesiyle geçirilmesi sonrası önümüzdeki sezon için de RWE AG, Uniper SE ve GazProm PJSC gibi enerji devlerinin yakıt depolaması için teşvik edici herhangi bir karar alınmadı.

Rusya gazına bağımlılık artıyor

Buna neden olarak gaz ticareti yapan aktörlerin yaz aylarında ucuz gaz satın alarak kış sezonunda daha yüksek bir fiyattan satmaları ve bu kâr marjının piyasadan neredeyse tamamen kaybolması olarak gösteriliyor.

Enerji yetkilileri mevcut durumdan endişeli. Avrupa güneş ve rüzgar gibi sabit olmayan enerji kaynaklarında daha fazla bağlanırken ve yerel gaz üretimi düşerken, Rusya’dan gelecek gaza bağımlılığın arttığı belirtiliyor.

Almanya baharda gözden geçireceği önlemler paketi kapsamında enerji şirketlerini rezerv depoları inşa etmeyi planlarken hala birçok ülkenin bu tip sorunlara önlem olarak getirdiği bir kural yok.

"Firmaları önlem almaya zorlamak hükümetlerin görevi"

“Eğer Avrupa’nın enerji güvenliği artan oranda stoklara ve sezon esnekliğine bağlı olacaksa o depoların doldurulacağından emin olunması gerekir” diyen Columbia Üniversitesi Center on Global Energy Policy Direktörü Jason Bordoff, “Bu özel sektörün kendiliğinde yapacağı bir şey değil, bunun yapılmasından emin olmak hükümetlerin görevi” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’da enerji tartışmalarında arz güvenliği en ön sırada yer alıyor. Batı ve Rusya arasında Ukrayna gerginliği de diğer bir endişe kaynağı olarak gösteriliyor. Rusya’dan Avrupa’ya ihraç edilen gazın üçte biri Ukrayna topraklarından boru hattından geçiyor.

Salı günü Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan askerlerin bir kısmının geri çekileceğini açıklamasının ardından fiyatlar yüzde 12’nin üzerinde düşmüş olsa da yatırımcıların gergin bekleyişi devam ediyor.