Avrupa'da yeni dalga sarsıntısı
Türkiye'de yeni Kovid-19 vaka sayısı pandeminin başından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, Avrupa'da kısıtlama tedbirleri uzatılıyor
Kovid-19’da yeni dalga Avrupa’yı da kasıp kavuruyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumartesiden başlamak üzere dört haftalık ulusal karantina ilan etti
Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının üçüncü dalgasıyla mücadele kapsamında alınan önlemlerin kötü gidişatı durdurmaya yetmemesi, bir yılın ardından yeniden sokağa çıkma kısıtlamasına gidilmesine neden oldu.
Avrupa'da Kovid-19 salgının ilk ortaya çıktığı günden bu yana en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Fransa, salgının üçüncü dalgasıyla mücadele etmeye çabalıyor.
Fransa'da, virüsün İngiltere kaynaklı varyantına bağlı vakaların tespit edilmesinin ardından salgının durumu giderek kötüleşti. Şubat ayı ortasında günde ortalama 18 bine gerileyen yeni vaka sayısı, son günlerde 59 binin üstüne kadar çıktı.
Dün açıklanan verilere göre, son 24 saatte 59 bin 38 yeni vaka tespit edilen ve virüs nedeniyle 304 kişinin hayatını kaybettiği Fransa'da, Kovid-19'un İngiliz varyantı günlük vakaların 4'te 3'ünü oluşturuyor.
İtalya da Almanya’ya katılarak sınırlı kısıtlama uygulamasını nisan ayına uzattığını açıkladı
Ülke genelinde 22.00 ile 05.00 arasında iş, sağlık ve acil gereksinimler dışındaki gece dışarı çıkma yasağı devam edecek.
Turuncu ve kırmızı bölgelerde restoran, bar ve kafe gibi yerler 18.00'e kadar "gel-al" servisini, 18.00-22.00 saatlerinde ise paket servisini sürdürecek.
Bölgelerarası seyahat de acil durumlar haricinde yasak olmaya devam edecek.
Spor salonları, yüzme havuzları, sinema, tiyatro ve müzelerin 30 Nisan’dan önce açılması öngörülmüyor.
Avrupa’da yavaş aşılama yeni dalganın da sert vurmasına yol açıyor
Bloomberg aşı verilerine göre AB her 100 kişi başına sadece 15 doz uygulayabildi. Bu oran İngiltere’nin üçte birinden az bir orana tekabül ediyor.
Aşılamayı hızlandırması beklenen tek dozluk Johnson and Johnson’un Kovid-19 aşısında ise üretim hatası kaynaklı gecikmenin 15 milyon dozu etkileyeceği belirtildi.
ABD'nin Baltimore kentinde, ilaç firması Johnson&Johnson'ın yaklaşık 15 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, üretim tesisinde bileşenlerinin karıştırılması sonucu çöpe gitti.
New York Times'ın haberine göre, Baltimore'da hem Johnson&Johnson hem de AstraZeneca aşısının üretildiği tesiste, Johnson&Johnson'ın Kovid-19 aşısının bileşenlerinin karıştırılması nedeniyle milyonlarca doz aşının dağıtımı durduruldu.
Söz konusu nedenden dolayı yaklaşık 15 milyon doz aşı çöpe giderken ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) söz konusu "insan hatası"na ilişkin soruşturma başlattı.
Avrupa İlaç Ajansının AstraZeneca aşısıyla ilgili görüşünde değişiklik yok
Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca firmasının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ürettiği aşının "faydalarının risklerine ağır bastığı" şeklinde görüşlerinin değişmediğini bildirdi.
EMA Direktörü Emer Cooke, düzenlediği basın toplantısında, kanda pıhtılaşmaya neden olduğu şüphesiyle bazı ülkelerde uygulanması bir süre durdurulan AstraZeneca'nın aşısı hakkındaki incelemelerinin devam ettiğini belirtti.
Cooke, "İki hafta önce değerlendirmemizin ara sonucunu açıklamıştık. O zaman AstraZeneca aşısının faydalarının, Kovid-19 hastalığının önlenmesi ve hastaneye kaldırılma durumuyla bağlantılı olarak, yan etki risklerine ağır bastığı görüşünü vermiştik. Bu konudaki pozisyonumuz değişmedi." dedi.
AstraZeneca aşısının incelenmesine EMA dışından uzmanların da katıldığı bilgisini veren Cooke, pıhtılaşma vakalarının alışılmadık ve çok nadir olduğunu söyledi.
Cooke, "Uzmanlar, bu nadir vakalarda yaş, cinsiyet veya pıhtılaşmayla bağlantılı daha önceki bozukluklar gibi spesifik risk faktörü tespit edemediklerini bize söyledi." ifadesini kullandı.
Vakalarda aşıyla ilgili bağlantı bulamadıklarını ancak bunun hala mümkün olduğunu vurgulayan Cooke, incelemelerin süreceğini bildirdi.
Cooke, AstraZeneca aşısının kullanımının durdurulması konusunda ise "Şu anda elimizde bulunan bilimsel verilere göre bu aşının herhangi bir nüfus grubunda kullanımının kısıtlanmasını destekleyecek herhangi bir kanıt bulunmamaktadır." diye konuştu.
Pfizer: Kovid-19’a karşı geliştirdiğimiz aşı gençlerde de koruma sağlıyor
ABD’li ilaç firması Pfizer, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ürettikleri aşının 12 yaşa kadar koruma sağladığını iddia etti.
Pfizer’dan yapılan açıklamada, 12 ile 15 yaşları arasındaki 2 bin 260 kişi üzerinde yürütülen çalışmada aşıların gençlerin bağışıklık sistemini önemli ölçüde canlandırdığını ve gençlerin yetişkinlere oranla virüse karşı daha fazla antikor geliştirdiğinin gözlemlendiği belirtildi.
Öte yandan, çalışmada, tam olarak aşılanmış gençlerde Kovid-19 vakasına rastlanmadığı ancak yalancı aşı yapılan 18 kişinin virüse yakalandığının ortaya konduğu bildirildi.
Aşının gençlerde de yetişkinlerdekine benzer yan etkilere sahip olduğu kaydedildi. ABD’li ilaç firması tarafından, aşı olan gençlerin özellikle 2’nci dozdan sonra, ateş, yorgunluk, ağrı ve titreme gibi belirtiler gösterdiği söylendi.
Pfizer, çalışmaya katılan gençlerin aşının uzun vadeli etkilerine karşı 2 yıl boyunca izleneceğini duyurdu.
Pfizer ve Alman ortağı BionTech’in, aşının 12 yaş ve üstü gençlerde acil kullanımına izin vermesi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa’da yetkili makamlara başvurmayı planladığı kaydedildi.
Firmanın 6 ay ile 11 yaş aralığındaki çocuklarda Kovid-19 aşı denemeleri ise devam ediyor.
Aşının daha küçük yaş grupları üzerinde uygulanmasını isteyen bir diğer ABD’li ilaç firması Moderna’nın da 12-17 yaş grubunda aşının etkinliğine ilişkin yaptığı benzer bir çalışmanın sonuçlarını açıklaması bekleniyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanan ülkedeki Kovid-19 aşılarından Moderna ile Johnson & Johnson 18 yaş ve üstü, Pfizer/BioNTech aşısı ise 16 yaş ve üstüne uygulanabiliyor.
Mutasyon rekoru
Türkiye’de yeni koronavirüs vaka sayısı mutasyonların da etkisiyle hızlı bir tempoda artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın çarşamba akşamı yayımladığı verilere göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı bir önceki güne göre %5’in üzerinde artarak
39.302 ile rekor kırdı. Toplam ağır hasta sayısı 2.082 olurken 152 can kaybı yaşandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada “Toplamda ortaya çıkan tablo, İngiltere varyantının ülkemizdeki vakaların yüzde 75’ini oluşturduğunu, klasik tip koronavirüsün yerini aldığını ortaya koymaktadır” dedi.