Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg'in aylık anketine göre Euro Bölgesi 2020'nin Ocak - Haziran döneminde yüzde 10'dan fazla daralacak. En büyük darbe yüzde 8.3'lük daralmayla ikinci çeyrekte olacak. Yılın devamına bir toparlanma beklense de 2020'yi bölge ekonomisinin yüzde 5'in üzerinde daralmayla tamamlaması bekleniyor.

Koronavirüs salgınını önlemek için alınan önlemler Avrupa'yı resesyona sürüklüyor 

(Euro Bölgesi'nde 2007'den beri çeyreklik GSYH oranları)

Karamsar beklentiler sadece anketlerle sınırlı kalmıyor, son olarak Fransa Maliye Bakanı Le Maire, Fransa ekonomisinin koronavirüse yönelik karantina önlemlerinin uzatılmasıyla birlikte 2020'de yüzde 8 küçüleceğini söyledi.

IMF'nin de küresel büyüme tahminlerini açıklaması bekleniyor, Başkan Kristalina Georgieva durumun Büyük Buhran'dan beri en kötü daralmayı beklediklerini söylemişti. 

2020'de büyük Avrupa ekonomilerinde sert daralma bekleniyor

Bloomberg anketi olası hasarın boyutlarını gösteriyor; bu çeyrekte Almanya'nın yüzde 7.6, İtalya'nın yüzde 8.8, İspanya'nın yüzde 10, İngiltere'nin yüzde 12 daralması bekleniyor. 

Toparlanmanın ise hareket sınırlamasının kalkması, şirketlerin yeniden faaliyete geçmesiyle başlayacağı belirtiliyor. Ancak her ne kadar bazı ülkeler kuralları gevşetmeye hazırlansa da virüsün hızlıca yayılması normalleşmenin şimdilik uzak olduğuna işaret ediyor.

Dünyada koronavirüs vaka sayısı 2 milyona yaklaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı 120 bine ulaştı. Bu ölümlerin 53 bini ise İtalya, İspanya ve Fransa'da gerçekleşti.