Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini koronavirisün Çin dışına yayılmasının şirket karları ve küresel büyüme üzerindeki potansiyel etkilerine çevirmeleri ile birlikte, kötü gelen şirket kâr rakamlarının da etkisi ile geri çekildi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düştü. Telefonica SA, kârının tahminlerin gerisinde kalmasının ardından yüzde 4.3'lük sert bir düşüş yaşadı. Anheuser-Busch InBev SA, JPMorgan Chase & Co.'nun tavsiyesini "ağırlığını azalt"a düşürmesi ile birlikte yüzde 1.7 değer kaybetti. Avrupa'nın ikinci en büyük sigorta şirketi AXA SA, şirket CEO'su Thomas Buberl'in modernizasyon planı ile ilişkili maliyetlerden dolayı kârının beklentilerin altında kalması sonucu yüzde 1.8 geriledi.

Avrupa hisse senetleri Çarşamba günü, Çin'in virüs salgınının olumsuz etkilerini dengeleyebilmek için desteğini artıracağına ilişkin yatırımcı iyimserliği ile birlikte tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı. Çin'de yeni koronavirüs vakası sayısı azalmaya devam ederken, Japonya iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu ve Güney Kore'de vaka sayısında hızlı bir artış oldu.

iShares EMEA Investment Strategy başkanı Wei Li, Bloomberg News'a verdiği mülakatta, "Büyümeye ilişkin endişeler, Çin'deki varlıklara ilişkin endişeler ve koronavirüse tepkide potansiyel bir yavaşlama, siyasi belirsizliğe ilişkin endişeler (son örnek bütçe konusundaki tartışmalar), tümü birden yatırımcıların Avrupa'dan çıkarak ABD'ye yönelmesine neden oldu. ABD'ye önemli akış, bazı durumlarda gelişen piyasalara da giriş olduğu görülüyor" dedi.