Avrupa İlaç Ajansı'dan durdurulan AstraZeneca aşısı hakkında açıklama geldi
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına sebep olduğu endişelerine karşılık olarak, aşının faydalarının hala olası risklerinden daha ağır bastığını söyledi. Avrupa'da aralarında Almanya Fransa ve İtalya'nın olduğu birçok ülke AstraZeneca aşısının kullanımını askıya almıştı
EMA Direktörü Emer Cooke, AstraZeneca’nın ürettiği Kovid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğu iddiaları üzerine bir basın toplantısı düzenledi.
Cooke, "çok nadir" olarak nitelendirdiği kan pıhtılaşması olaylarının aşıdan kaynaklandığına dair hiçbir gösterge olmadığını, ancak uzmanların bu olasılığı değerlendirdiğini söyledi. Cooke yaptığı açıklamada, "(Aşının) faydaları risklerden daha ağır basmaya devam ediyor, ancak bu ciddi bir endişe ve ayrıntılı bilimsel değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor.” ifadelerini kullandı.
Perşembe günü yapılacak bir EMA incelemesi sırasında pıhtılaşma ile ilgili bulguların tartışılacağını aktaran Cooke, sonuçların kamuoyuna açıklanacağını söyledi.
Avrupa’da birçok ülke aşıyı tedbir amacıyla durdurdu
Aralarında Almanya, İsveç, Fransa, İspanya, Hollanda, İtalya, İrlanda, Bulgaristan, Norveç, İzlanda, Romanya, İspanya, Slovenya ve Danimarka'nın bulunduğu ülkeler aşılamayı askıya alırken, 17 AB ülkesine gönderilen toplamda 1 milyon dozdan oluşan "ABV5300" numaralı parti aşıların kullanımı Estonya, Litvanya, Letonya ve Lüksemburg'da 9 Mart itibarıyla tedbir amaçlı durduruldu.
İngiltere Başbakanı Johnson’dan gelen savunma
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bazı AB ülkelerinin kullanımını durdurduğu Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısını, Times gazetesi için kaleme aldığı bir makale ile savundu.
Johnson, makalesinde "Dünyanın Küresel Britanya'ya her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Gerçekten müreffeh ve başarılı olması için Britanya'nın küresel olması gerekiyor." ifadesine yer verdi.