Avrupa IMF'ye 195 milyar dolar verecek
-
Avrupa ülkeleri krize yönelik mücadele çerçevesinde IMF'ye 195 milyar dolar kaynak aktaracak
Avrupa ülkeleri, Avrupa Merkez Bankası'nın zorlanan tahvil piyasası için desteğini genişletmesi ile birlikte, krizle mücadeleye yönelik cephanesini kuvvetlendirmek için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 150 milyar euro (195 milyar dolar) kaynak aktaracak.
Euro kullanmayan dört ülke de IMF'e yönlendirilecek fona katkıda bulunmayı taahhüt ederken, İngiltere böyle bir desteğe katılmaktan kaçındı. İngiltere'nin bu hareketi, Euro Bölgesi'ndeki borç krizini çözmek için dışarıdan fon çekmenin ne kadar zor olduğunu işaret ediyor. Dün Euro Bölgesi maliye bakanlarının telekonferans görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, İngiltere'nin katkısını 2012 yılının başlarında tanımlayacağı vurgulandı.
Bloomberg Television'ın "The Pulse" programında Maryam Nemazee'ye konuşan UBS AG'nin eski başkanı Peter Kurer, "IMF yöntemi açık bir şekilde küçük çaplı bir çözüm" dedi ve "İdeal dünyada gerçekten ihtiyaç duyulan şey, euro tahvilleri ya da büyük çaplı likidite sağlayacak başka bir araç ve piyasaya güven sağlamak olurdu" değerlendirmesinde bulundu.
Almanya 500 milyar euroluk acil yarım fonunun büyütülmesi yönündeki ön karara muhalefetini sürdürdü. Avrupalı liderler bu sorunu Mart ayında çözmeyi planlıyor. IMF adımı ve Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının artırılması, iki yıl süren borç sorunu ve temerrüt endişelerinden korkan piysalara yatırımcıları tekrar dönmeye ikna etmek için, Avrupa'nın halen tek başına bütçe kısıntılarından ziyade daha fazla para vermeyi tercih ettiğini gösteriyor.