Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bankaları koronavirüs krizi sırasında sermayelerini güçlendirmek için temettü ödemelerini, eğer gönüllü yapmazlarsa, ertelemeye zorlayabilir.

AMB Denetleme Kurulu Başkanı Başkanı Andrea Enria, Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Eğer bankalar tavsiyelere uymazsa, diğer tedbirleri alıp almama konusunda karar vereceğiz. Eğer ihtiyaç duyulursa, yasal bağlayıcılığı olan tedbirler de alabiliriz," dedi ve "Bankalara, ekonomiye kredi vermek için kullanılabilecek her euroluk sermayeyi korumak için güçlü bir taahhüdümüz olduğunu telkin etmek istiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupalı bankalar bu ay, AMB'nin bankalara sermaye tamponlarını geciçi bir süreliğine aşmalarına izin vermeleri ve sorunlu kredilerle uğraşma konusunda zaman tanımalarının ardından daha önce görülmemiş büyüklükte bir destek elde etti. Enria, ayrıca bankaların finansal rezervlerini artırmalarını de istedi ve Cuma günü bankalara, koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı kar payı ödemelerini en az Ekim ayına kadar geciktirme tavsiyesinde bulundu.

Bazı bankalar Pazartesi günü bu tavsiyeye uyacakalarını duyurdular. Özellikle büyük çaplı temettü ödemesi sözü veren Fransız bankaları olmak üzre, diğer bazı bankalar konu üzerinde düşündüklerini belirttiler. Enria, tek tek banka ismi üzerinden konuşmak istemediğini, ancak tüm bankaların bu tavsiyeye uymasını beklediğini sözlerine ekledi.