Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizi beklentilere paralel olarak 50 baz puan artırdı.

AMB gecelik mevduat oranını yüzde 2,5; gecelik borç verme oranını yüzde 3,25 ve politika faizini de yüzde 3 seviyesine yükseltti.

Bloomberg anketinde piyasanın beklentisi 50 baz puan olarak belirlenmişti.

Karar metninde AMB Mart ayında yine 50 baz puanlık artış için sinyal verdi. Karar metninde Mart ayı için, "Banka Mart ayında yapılacak para politikası toplantısında faizi 50 baz puan daha artırmaya niyetli" ifadeleri kullanıldı.

Metinde faizlerin istikrarlı ve ciddi ölçüde artması gerektiği ifade edildi. AMB karar metninde, "Faiz oranları enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacak" dedi.

Lagarde: İşimizin bitmediğini biliyoruz

Toplanın ardından konuşma yapan AMB Başkanı Christine Lagarde, şu ifadeleri kullandı:

“AMB, faizleri istikrarlı bir hızda artırmaya devam edecektir ve yeterli düzeyde sıkılaşma olmasını da gözeterek orta vadeli yüzde 2’lik enflasyon hedefimize ulaşana kadar bunu yapmakta kararlıyız. AMB, 3 ana faiz oranını 50’şer baz puan artırma kararı aldı ve biz bu oranları daha fazla artırmayı öngörüyoruz. Enflasyon baskıları göz önünde bulundurulduğunda, faiz oranlarını önümüzdeki toplantıda Mart ayında 50 baz puan daha artırmayı düşünüyoruz. Sonrasında para politikası duruşumuzu gözden geçirerek değerlendirmeler yapacağız.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı gerçekleştirdiği haksız işgal sebebiyle jeopolitik belirsizlikler devam ediyor. Bu da büyümeyi aşağı çeken bir gelişme. Doğalgaz’ın tedarik edilmesi biraz daha güvenli hale gelmiş durumda. Ekonominin daha dirençli olduğunu görüyoruz ve önümüzdeki çeyreklerde iyileşmesini bekliyoruz. İşsizlik gelecek çeyreklerde artabilir.

Fiyat baskıları hala devam ediyor. Tedarik zinciri her ne kadar iyi gidiyor olsa da enflasyonu yukarı itiyor. Risk değerlendirmemize dönecek olursak, ekonomik büyümeye ilişkin riskler biraz daha dengeli hale geldi.

Hanehalkı borçlanması azalmaya devam ediyor. Faiz artışı konusunda devamlılık çok önemli. AMB faizleri istikrarlı bir şekilde artırma patikasına devam edecek. Yüzde 2’lik enflasyon hedefimize ulaşana kadar elimizdeki tüm araçları kullanacağız. İşimizin bitmediğini biliyoruz. Tüm makul senaryolarda önemli faiz artışları gerekiyor.”