Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Rusya-Ukrayna savaşının halihazırda yükselen fiyatları daha da baskıladığı bir ortamda faizleri sabit tutma kararı aldı.

AMB ana refinansman faizini %0, marjinal fonlama imkanını %0,25 ve mevduat faizini -%0,50’de tuttu.

Ekonomistlerin beklentisi de faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

AMB Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından teşviklerini daha önce açıklanandan erken sonlandırma kararı aldı.

AMB Varlık Alım Programı’nın büyüklüğünü (APP) Nisan ayında 40, Mayıs ayında 30, Haziran ayında 20 milyar euroya düşürme kararı aldı. Banka, yetkililerin programı üçüncü çeyrek itibariyla tamamen sonlandırma kararı alabileceğini bildirdi.

Yönetim konseyi ayrıca faiz oranlarının mevcut seviyelerin altına inebileceği yönündeki ifadeyi karar metninden çıkardı. Faiz artırımlarının varlık alım programının tamamlanmasından kısa süre sonra başlayacağı ifadesinde de “kısa süre sonra” yerine “bir süre sonra” denildi. AMB bu sürecin kademeli olacağını vurguladı.

Son enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gelmişti

Kararın açıklanmasından önce analiz yayımlayan Bloomberg Intelligence’a göre Rusya-Ukrayna savaşı ile AMB’nin normalleşme patikasının yavaşlaması yönündeki riskler arttı.

AMB’nin mevcut para politikası patikasını şimdilik koruyacağını öngören Bloomberg Intelligence ekonomistleri, varlık alımlarının yılın son çeyreğinde sona ermesini ve ilk faiz artırımının 25 baz puan ile aralık ayında gerçekleştirilmesini bekliyordu.

Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonunun ilk okuması yüzde 5,8 ile tahminlerin üzerinde açıklanmıştı.

Lagarde: Savaş ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkileyecek

AMB Başkanı Christine Lagarde kararın ardından açıklamalarda bulundu. Lagarde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa için bir dönüm noktası olduğunu belirterek sözlerine başladı. Lagarde fiyat istikrarı için gereken herşeyi yapacaklarını söyledi, Rusya- Ukrayna savaşının ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkileyeceğini belirtti.

Lagarde büyüme tahminlerinin düşürüldüğünü, enflasyon tahminlerinin ise yukarı yönlü revize edildiğini belirtti.

2022 büyüme beklentisi yüzde 4.2’den yüzde 3.7’ye düşürülürken 2023 tahmini yüzde 1.6’dan yüzde 2.8’e yükseldi. 2024 tahmini yüzde 1.6’da kaldı.

Lagarde 2022 yılı enflasyon tahmininin yüzde 3.2’den yüzde 5.1’e, 2023 için yüzde 1.8’den yüzde 2.1’e, 2024 için yüzde 1.8’den yüzde 1.9’a yükseltildiğini açıkladı. Lagarde orta vadeli enflasyon görünümü değişirse net varlık alım programını revize etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Lagarde’ın açıklamasında öne çıkanlar şöyle;

Pandemi kaynaklı bozulmalar gevşeme belirtileri gösteriyor. Baz senaryomuzda Euro Bölgesi’nde hala güçlü büyüme bekleniyor.

Göstergeler, enerji fiyatlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalacağına işaret ediyor. Ekonomik görünüme dair riskler Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle arttı. Rusya’ya yönelik mali yaptırımlar Euro Bölgesi bankalarında ciddi biçimde likidite sıkıntısı yaratmadı. Rusya, enerji ve emtia konusunda çok önemli ancak finansal sistemdeki etkisi küçük.

Enflasyonun yüzde 2 hedefinde dengelenebilmesi için bütün enstrümanlarımızı uyarlamaya hazırız.

İcra Kurulu faiz artırım kararını zamana değil, verilere bakarak değerlendirecek.

Yüksek enflasyonla mücadele eden Güney Amerika ülkesi Peru'da merkez bankası yine faiz artışı kararı aldı.

Peru Merkez Bankası politika faizini yarım puan artışla yüzde 4 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin yüzde 4 seviyesine yükseltilmesi yönündeydi.

Son kararla birlikte Peru Merkez Bankası sekizinci ayda da faiz artışına gitmiş oldu.

Ülkede enflasyon 13 yılın zirvesine çıkarken, Ukrayna-Rusya savaşının enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de para politikasını tayin eden yetkililer üzerinde baskı yaratıyordu.

Banka açıklamasında 2023'ün ilk yarısına kadar enflasyonun hedeflenen aralığa dönmeyeceğini belirtti. Ülkede enflasyon sepetinin yüzde 44'ü gıda ve enerji kalemlerinden oluşuyor.