Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde kendini şanslı hissedebilir, zira Euro Bölgesi ekonomisi ona yılın kalan kısmında devam edebilecek stratejik bir gözden geçirme üzerinde odaklanmasına olanak tanıyacak bir zamanda canlandı.

AMB Yönetim Konseyi'nin Perşembe günkü politika toplantısına, 2003'ten beri enflasyon hedeflemesinin ilk değerlendirmesinin duyurusu ve buna ek olarak iklim değişikliği ve dijital paralar gibi yeni zorluklara derin bir dalış hakim olacak olacak.

Ancak rahatlamanın ne kadar süreceği belirsiz. Zira ABD Başkanı Donald Trump Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki ilk etkinliğinde Avrupa Birliği'ne (AB) gümrük tarifesi tehdidinde bulundu ve İngiltere ile yürütülecek ticaret görüşmeleri de içinde sürprizler barındırabilir.

Ekonomistler, bugünkü toplantıda mevduat faizinin eksi yüzde 0.5 seviyesinde bırakılması ve parasal genişlemenin aylık 20 milyar euroda (22 milyar dolar) kalması kararının alınmasını bekliyor. Karar TSİ 15:45'te duyurulacak ve 45 dakika sonra Başkan Lagarde basın toplantısı düzenleyecek.

Ekonomik Görünüm

İmalat sektöründeki gerilemeye karşın, Euro Bölgesi işsizlik oranı rekor düşük seviye yakınında kalmaya devam ediyor ve hizmet sektörü Aralık ayında son dört ayın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Ekonomik güven iyileşti ve enflasyon büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki hareketlerden dolayı son altı ayın en yüksek seviyesine hızlandı.

Blokun en büyük ekonomisi ve imalat sektörü için özellikle zayıf bir nokta olan Almanya'da, yatırımcı güveni dört yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı ve hisse senetleri rekor zirve yakınında.

AMB Euro Bölgesi büyümesinin bu yıl, 2019'daki hızı olan yüzde 1.2'den hafifçe gerileyerek yüzde 1.1'e yavaşlamasını ve ardından 2021'de artmasını bekliyor. Banka ilk kez bir yıl önce görünüme yönelik risklerin "aşağı yönlü" olduğu tanımlamasını getirdi ve şimdi sorulardan biri de acaba bu söylemi kaldırmaya henüz hazır olup olmadığı şeklinde.

Enflasyon Hedefi

AMB'nin politikasını nasıl yönettiğini gözden geçirmeye yönelik hareketler, Finlandiya Merkez Bankası Başkanı ve AMB üyesi Olli Rehn'in akademisyen ve politika yapıcıların fikirlerinin daha derin analiz edilmesi gerektiğini söylemesinden beri geçen bir buçuk yılı aşkın süredir başladı. Lagarde, böyle bir adımı, görevi Kasım ayında Mario Draghi'den devralmadan bile önce onaylamıştı.

Lagarde bunu toplantı sonrası duyurmayı ve yıl sona ermeden önce de sonuçlandırmayı istiyor. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, bu muhtemelen iki kısımda olacak. Bunlardan biri enflasyon hedefi, fiyat artışı ölçümleri ve politika enstrümanları üzerinde odaklanacak. Diğeri ise aralarında finansal istikrar, iklim değişikliği ve iletişim gibi konuların üzerinde duracak.

Ekonomistler en muhtemel sonucun, 17 yıl önceki son gözden geçirmeden beri yerli yerinde duran "% 2'nin altında ancak ona yakın" fiyat artışı hedefinde bir değişliğe gidilmesi olacağını düşünüyor. AMB bu hedefi tutturmada dört yıldır zorlanıyordu.

İklim Değişikliği

İklim değişikliğine verilecek tepki, üzerinde anlaşmaya varılması daha zor bir konu olacak; zira bazı politika yapıcılar, merkez bankasının fiyat istikrarı üzerinde odaklanmasının zayıflayabileceğini düşünüyor. Lagarde basın toplantısında muhtemelen AMB'nin yeşil tahviller olarak adlandırılan menkul kıymetleri parasal genişleme (QE) dahilinde satın alma olasılığına ya da kredi derecelendirme kuruluşlarının karbon yoğun varlıkların finansman risklerine daha fazla dikkat etmeye zorlanmasına ilişkin sorularla karşı karşıya kalacak.

Dijital Paralar

Diğer bir başlık da AMB'nin bu hafta aralarında İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın olduğu bazı önemli merkez bankaları ile kendi dijital paralarını geliştirme potansiyellerini değerlendirmek için bir ekip kurma kararı olabilir.

Frankfurt'taki politika yapıcılar bu fikri zaten görüşmüş durumda ve Lagarde, bunu finansal dışlama ile mücadelenin bir yolu olarak görmesinden dolayı onaylayıcı konumda olacak. Ancak, Başkan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann'ın temkinli olunması gerektiği uyarısından dolayı bu konuyu dikkatli bir şekilde ele almak durumunda kalacak.

Davos Seyahati

Lagarde, AMB basın toplantısının bitirir bitirmez Davos'a hareket edecek. AMB Başkanı orada, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı görevini teslim ettiği Kristalina Georgieva'nın da yer alacağı küresel büyüme görünümünün tartışılacağı bir panele katılacak.