Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri Perşembe günü, koronavirüs krizi ile muhtemelen şimdilik yeterli mücadeleyi verdikleri, ancak önlerinde oldukça zor bir yaz dönemi olduğu bilinci ile bir araya gelecek.

AMB'nin politika kararları TSİ 14:45'te açıklanacak ve Başkan Christine Lagarde 15:30'da sanal basın toplantısı düzenleyecek.

Yönetim Konseyi'nin bugünkü toplantıda, negatif faizle ve bankalara cömert uzun vadeli kredilerle desteklenen acil tahvil alım programının büyüklüğünü değiştirmeden 1.35 trilyon euroda (1.5 trilyon dolar) bırakması bekleniyor. Ancak AMB Başkanı Christine Lagarde, mevcut parasal ve mali taahhütlerin ekonomiyi sağlıklı hale getirmeye yeterli olup olmayacağına ilişkin sorularla karşılaşacak.

Ekonomik görünüm son toparlanma işaretlerine karşın sıkıntılı halini sürdürüyor ve ekonomistler halihazırda varlık alımlarının bu yılın ilerleyen dönemlerinde 500 milyar euro daha artırılacağı tahmininde bulunmuş durumdalar. Politika yapıcıların bu hafta özellikle karşı karşıya kalacakları zorluk, Avrupa Birliği'nin (AB) toparlanma fonunun onaylanacak ya da hasır altı edilecek olup olmadığını bilmeden değerlendirme yapmak olacak.

Acil Teşvik

Esnek ve büyük çaplı varlık alımları, AMB'nin temel krizle mücadele aracı konumunda. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, tüm programlar dikkate alındığında tahvil alımlarının bu ve gelecek yıl 2 trilyon euro seviyesini aşacağı tahmininde bulundular.

Tartışmalı konulardan biri, AMB'nin bölgenin daha zayıf ekonomilerinin tahvillerini nereye kadar desteklemesi gerektiği olacak. Kurum İtalya'nın tahvillerinin alımına eğilim gösteriyor, ancak er ya da geç her üye ülkenin göreceli büyüklüğünü yansıtabilmek için protföyünü yeniden dengelemek ihtiyacında olacak.

Yetkililerin büyük kısmı, en azından teoride, bu kurala bağlı kalınması gerektiğini kaydederken, aralarında Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau'nun bulunduğu bazı yetkiler, bu kuralı "istenmeyen kısıtlama" olarak değerlendiriyor. Avusturya'dan Robert Holzmann, Alman medyasında çıkan çok fazla esnek olmanın sonuçlarına ilişkin uyarıların ardından, Salı günü yaptığı açıklamada, bu toplantıda alım limitlerini tartışma konusunda istekli olduğunu söyledi.

Mali Destek

Başkan Lagarde muhtemelen hükümetlere mali destek konusunda anlaşmaya varma çağrısını yineleyecek. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 750 milyar euroluk paketin ne kadarının kredi ve ne kadarının hibe olacağı konusunda uzlaşmaya için istekli olduğunu işaret etti, ancak bu konuda temel muhaliflerden biri olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, anlaşmaya varma konusunda "karamsar" olduğunu kaydetti.

Bölge çapında bir destek, hükümetlerce yürütülen acil programların büyük kısmının önümüzdeki aylarda süresinin dolacak olmasından dolayı kilit önemde. Avrupa Komisyonu, risklerin "aşırı yüksek ve temel olarak aşağı yönlü" olduğu uyarısında bulundu ve bu yılki daralma için projeksiyonunu yüzde 9 civarındaki AMB'nin tahminine yaklaştırdı.