Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 750 milyar dolarlık acil teşvik programında öngörülen tahvil alım limitlerini kaldıracağını açıkladı. Bu karar, bankaya koronavirüsün ekonomik etkileri ile mücadele için sınırsız cephane kullanma olanağı sağlıyor.

AMB, Çarşamba günü yayımladığı yasal bir dökümanda, ülke tahvil alımlarını o ülkenin borçlarının üçte biri ile sınırlayan kısıtların yeni acil programda "kullanılmaması gerektiğini" duyurdu.

Bu açıklama sonrası Euro Bölgesi üye ülkelerinin tahvilleri ralli yaptı. Kısa vadeli İtalyan tahvilleri en güçlü yükselişi gösteren grup oldu ve buna bağlı olarak 2 yıl vadeli tahvillerin faizi sekiz baz puan düşerek yüzde 0.37 ile son bir haftanın en düşüğünü gördü. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.31 seviyesine indi.

En erken 2020 yılının sonuna kadar devam etmesi planlanan acil program ayrıca, mevcut parasal genişleme operasyonları çerçevesinde satın alınan tahvillerden daha kısa vadeli olanlarını da içerecek.

Bu keskin adım, AMB Başkanı Christe Lagarde'ın AMB'nin euroye yönelik taahhüdünde "sınrı olmadığı" şeklindeki açıklaması ile uyumlu.

Cenevre'de Bank Pictet & Cie. küresel stratejisti Frederik Ducrozet, AMB'nin açıklamasındaki detayların büyük rüspriz ve AMB için oyun değiştitrici nitelikte olduğunu söyledi.

Ducrozet, "Özet olarak, bu karar varlık alımlarına yönelik tüm kısıtları kaldırıyor ve AMB'nin yorumlarının güvenilirliğini daha da artırıyor," dedi ve "Varlık alımları şimdi, ihtiyaç duylduğunda, 2021'ye kadar sürebilir" değerlendirmesinde bulundu.