Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2020'nin ilk toplantısında 2013'ten beri hedefe ulaşmayan enflasyon da dahil resmi stratejisini gözden geçirmesi bekleniyor. Bankanın faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmezken piyasaların radarında 5 kritik soru var;

1 - Statejik gözden geçirmede hangi detaylar olacak?

AMB'nin 2003'den beri ilk kez politikasını gözden geçirmesi bekleniyor.

Başkan Christine Lagarde küresel ekonomideki değişiklikler göz önüne alındığında enflasyonun % 2'ye yakın ve altında kalma hedefinin hala geçerli olup olmadığını belirlemenin temel odak noktası olacağını belirtti.

ABN Amro'dan Nick Kounis "Enflasyon hedefi temel odak noktası olacak, bu hedefin nasıl belirleneceği de dahil çeşitli konular gündemde olacak." dedi.

AMB Yönetim Kurulu'nun en yeni üyesi Isabel Schnabel geçen hafta bankanın daha net bir enflasyon hedefi belirlemesi gerektiğini belirtmişti.

2 - Ekonomik görünüme dair ne söyleyecek?

Ekonomide en kötüsü geride kalıp kalmadığı, yakın vadede nasıl politika sonuçları olacağı merak ediliyor.

Euro Bölgesi'nin imalat ve hizmet aktivite verileri, özel sektörün Aralık'ta 4 ayın en iyi büyümesini kaydettiğini gösterdi. Reuters anketine katılan ekonomistlerin %80'i de ekonomik aktivitenin dibi gördüğünü öngörüyor. Çin - ABD arasında imzalanan Birinci Faz ticaret anlaşması da dünya piyasalarındaki belirsizliği azalttı.

Analistler bankanın görünüm konusunda bir değişiklik yapması için erken olduğunu belirtiyor. Bankanın Aralık ayı toplantısına ilişkin tutanaklarda verilerin stabilize olsa da hala zayıf kaldığı ifade edilmişti.

Jefferies Ekonomisti Marchel Alexandrovich, rakamların verilere yansımasının zaman alacağını, AMB'nin olası politika değişikliklerinden önce en az 6 ay bekleyeceğini öngördü.

3- Enflasyon toparlanıyor

Euro Bölgesi'nde enflasyon Aralık ayında toparlandı ve ekonomik görünümün iyileştiğine işaret etti.

Çekirdek enflasyonda 2 güçlü veri sonrası Lagarde'a enflasyonda yuarı yönlü potansiyel görüp görmedikleri sorulabilir.

Öte yandan uzun vadeli enflasyon beklentileri endeksi de rekor düşük seviyelerden toparlanıp 6 ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.
Buna rağmen AMB Aralık tahminlerinde enflasyonun 3 yıllık dönem sonunda da hedefe ulaşmayabileceğini belirtti, ekonomistler de bir dönüş için erken olduğunu söylüyor.

4 - İsveç negatif faizden çıktı, AMB takip eder mi?

İsveç Merkez Bankası "uzun süre negatif faiz politikasının riskler oluşturduğu' gerekçesiyle 5 yıllık negatif faiz sürecini Aralık ayında sona erdirdi. AMB'nin de bu politikadan vazgeçip geçmeyeceği takip edilecek.

Piyasalar şimdiden 2021 yılı için daha yüksek faiz fiyatlamasına geçti.

Bazı politika yapıcılar negatif faizlerin bankalar üzerindeki yan etkileri konusunda endişelerini dile getiriyor, yine de AMB negatif faizin ekonomiye zarardan çok yararı olduğu görüşünde.

5 - Orta Doğu'daki gerilim para politikası için ne anlama geliyor?

Ticaret savaşları ve Brexit risklerinin yanı sıra artan ABD-İran gerilimi petrol fiyatlarının bu ay yükselişine neden olmuştu. Lagarde'ın jeopolitik gerilimin AMB'nin kontrolü dışında olduğunu vurgulayabileceği belirtiliyor. Ancak piyasalar tansiyonun artarak ekonomilere zarar vermesi veya petrolün sert yükselmesi durumunda bankanın bir politika tepkisi verebileceğini görmek istiyor.

Banka, önceki tahmininde petrol fiyatlarında % 10'lık yükselişin büyüme üzerinde % 0.1'lik olumsuz etkisi olduğunu belirtmişti. Analistlere göre jeopolitik gerilimler bankanın gevşek para politika duruşunu sürdürmesini destekleyecek.

Reuters