Avrupa ortak tahvil satışını değerlendiriyor
Virüsün ekonomiye etkilerine karşı mücadele için merkez bankası cephanelerinin sona yaklaşmasıyla birlikte, durumun ciddiyeti yetkilileri yaratıcı olmaya ve çabuk davranmaya zorluyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin (AB) koronavirüsün etkisini sınırlandırmak için tahvil ihraç etmesini ihtimal dışı bırakmadı. Alman muhalefetindeki gözle görülür yumuşama 27 üyeli bloğun mali duruşunu değiştirebilir.
AB'nin baskın ekonomisinin liderinden gelen açılım, virüse karşı beklenmedik bir adım atılarak kendisi ve AB mevkidaşlarının kıtaya seyahati kısıtlamaya karar vermesiyle birlikte günü harektli bir şekilde noktaladı.
Şirketlerin önünde kalkan oluşturmak için kaynaklarını seferber eden Avrupalı liderler, istihdamı korumaya ve yatırımcılara güvence vermeye çalışıyor. Merkez bankalarının cephanesinin neredeyse bittiği bir dönemde piyasada türbülansa neden olmadan harcamaları artırmaya çalışıyorlar.
Berlin'deki basın toplantısında konuşan Merkel, "Net bir şekilde ortaya koyduk, ve aslında herkes ekonomimiz için çok ciddi sonuçları hesaba katmamız gerektiğini belirtmişti."
Salı günü, İspanya ve İngiltere de riskli işletmelere milyarlarca euroluk destek sağlayan Almanya ve Fransa'ya katıldı. Öyle ki, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Paris'teki yetkililerin ihtiyaç halinde büyük şirketleri kamulaştırmaya hazır olduğunu söyledi.
ABD'de ise Donald Trump yönetimi 1.2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik değerlendiriyor.
Durumun ciddiyeti yetkilileri yaratıcı olmaya ve çabuk davranmaya zorluyor. Konuya yakın bir kaynağa göre AB'nin ortak tahvil satışı fikri İtalya Başbakanı Giuseppe Conte tarafından Salı günkü video konferans görüşmesinde ortaya atıldı. Merkel, Maliye Bakanı Olaf Scholz'un diğer bakanlar ile birlikte öneriyi incelemesinden memnun olduğunu dile getirdi.
Merkel, "Maliye bakanlarının konuyu daha fazla tartışmalarını bekliyoruz. Ben Olaf Scholz ile görüşeceğim, böylece Almanya bu konuda rol alabilir. Ancak herhangi bir sonuç yok." dedi.