Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tesla Model 3 Eylül ayında Avrupa’da en fazla satılan araba oldu. Böylece ilk defa bir elektrikli araba benzinli modelleri geçerek satışlarda birinci sıraya oturmuş oldu.

Tesla’nın en uygun fiyatlı modellerin biri olan Model 3 Renault Clio ve Volkswagen Gold gibi markaları geride bırakarak Avrupa’da en çok tercih edilen araba oldu. Jato Dynamics’in araştırma raporuna göre, Tesla’nın üçüncü çeyrek sonunda satışlarını artırmaya yönelik hamlesi Model 3’ün bu yükselişinde etkili oldu.

İlk defa bir elektrikli araba aylık satışlarda ilk sıraya yerleşirken otomobil üreticilerinin içten yanmalı motorları yavaş yavaş terk etmesi gerektiğine dair işaretler de giderek artıyor. Hükümetler de elektrikli araba almak isteyenlere cömert vergi teşviklerinde bulunuyor.

Tesla Eylül ayında 24 bin 591 adet Model 3’ü müşterilerine teslim etti. Bu da geçen yıla göre yüzde 58’lik bir artışa karşılık geliyor.

Tesla hisse başına kârda beklentileri aşmıştı

Tesla, rekabet halindeki otomobil üreticileri için engel oluşturan yarı iletken darlığını ve tedarik zinciri zorluklarını aşarak kâr beklentilerini geçmeyi başarmıştı.

Palo Alto, Kaliforniya merkezli şirketten yapılan açıklamaya göre, 3. çeyrekte düzeltilmiş hisse başına kâr 1,86 dolar oldu. Analistlerin beklentilerinin ortalamasına göre hisse başına kârın 1,67 dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Bu sonuçlar, 18 yıllık elektrikli otomobil üreticisinin üst üste dokuzuncu çeyrekte kâr açıkladığını ve bunun limanlardaki sıkışıklık ve hatta Çin’de fabrikaların tam kapasitede çalışmasını zor hale getiren elektrik kesintileri gibi engellere karşın gerçekleştiğini işaret ediyor.

Şirketin üçüncü çeyrekte kaydettiği gelir ise Wall Street tahminlerinin altında gerçekleşti.

Elon Musk’ın elektrikli araç ve temiz enerji şirketinin geliri yüzde 57 artarak 13,8 milyar dolara çıktı, ancak 13,9 milyar dolar olan tahminlerin altında kaldı.